Daniel Pennac | Еве како вашите деца ќе израснат во силни и независни личности, подготвени за светот

228

Францускиот писател Даниел Пенак е автор на возбудливи романи, кои едноставно не можете да ги оставите додека не ја прочитате и последната страна.

Во една од неговите книги тој формулира 10 правила со чија помош вашите деца ќе израснат во силни и независни личности, подготвени за светот кој ги очекува надвор од комфорот на семејниот дом.

П Р А В И Л А 

Право на нечитање

Не го терајте детето да чита. Правилното нешто што треба да го наравите е да го заинтересирате за книгите, на тој начин тоа нема да ја остави книгата сè додека не ја прочита и последната страница.

Право на прескокнување

Не му забранувајте на детето да ги прескокне здодевните страници. Нека го чита само тоа што го интересира. Наметнувајќи му да го чита тоа што не го интересира, детето за кратко време ќе го класифицира читањето како досадно и ќе гледа да го избегне на секој можен начин.

Правото да не ја дочита книгата

Не го терајте со сила детето да ја прочита до крај книгата која не му се допаѓа. Ако таа не му се допаднала и не му го привлекла вниманието, не значи дека нема други книги кои ќе го направат тоа.

Правото на повторно читање

Дозволете му на детето да ја прочита одново и одново омилената книга, онолку пати колку што сака, макар тоа да е и 100 пати.

Продолжува на страна 2