Цела нова класа на живот пронајдена во човечкиот дигестивен систем | „Тоа е лудо. Колку повеќе гледаме, толку повеќе луди работи откриваме“

763

Научниците откриле мистериозни ентитети на РНК во нашите микробиоми, кои можеби ги премостуваат празнините во генетската еволуција.

Откривајќи нова област во микрокосмосот на нашите тела, научниците наишле на нешто што се чини дека е сосема нова категорија на ентитети слични на вируси.

Mark Peifer, клеточен биолог од University of North Carolina во USA, бил изненаден од откритието.

“Тоа е лудо. Колку повеќе гледаме, толку повеќе луди работи откриваме,“ рече тој.

Наречени „обелиси“, овие загадочни генетски фрагменти немаат препознатливи секвенци или структурни сличности со познатите биолошки агенси.

Ivan Zheludev и неговиот тим од Stanford University предлагаат овие необични ентитети би можеле да формираат посебна група, која би можела да послужи како врска помеѓу рудиментирани генетски молекули и посложени вируси.

Идентификувани се речиси 30.000 различни обелиси

Опишани како разновидна класа на РНК, обелисците се инфилтрирале во човечки и глобални микробиоми, според истражувањето објавено во складиштето за препечатување bioRxiv.

Именувани по нивните структури на РНК слични на прачки, обелисците поседуваат неверојатно компактни генетски секвенци, долги околу 1.000 нуклеотиди.

Zheludev и неговите колеги, во студија која допрва треба да се рецензира, пребарувале низ милиони генетски збирки на податоци и идентификувале речиси 30.000 различни обелисци, присутни во приближно 10 отсто од анализираните човечки микробиоми.

Набљудувањето покажа дека обелисите се појавиле во 50 отсто од оралните примероци на пациентите, што укажува на тоа дека нивната распространетост варира помеѓу деловите на телото.

Научниците изолирале еден вид клетка домаќин, Streptococcus sanguinis, од микробиомот, кој содржи обелиск со јамка од 1137 нуклеотиди.

Додека домаќините на другите обелисци остануваат непознати, истражувачите шпекулираат дека некои може да живеат во бактерии.

Единствена улога во клеточната биологија

Значајна карактеристика на обелисите е нивната способност да кодираат нова класа на протеини наречени облини, кои заземаат значителен дел од нивната генетска структура.

Иако се разликуваат од вироидите, на обелисите им недостасува генетски материјал за да формираат протеински обвивки, како РНК вирусите.

Покрај тоа, тие ја надминуваат големината на типичните генетски молекули пронајдени во клетките, како што се плазмидите, што укажува на нивната единствена улога во клеточната биологија.

И покрај нивното изобилство, Zheludev и неговиот тим не откриле забележливо влијание на обелисите врз бактериските домаќини или механизмите на меѓуклеточното пренесување.

Научниците сугерираат дека овие ентитети можеби не одговараат на традиционалната дефиниција за вирус и може поблиску да личат на РНК плазмиди.

Извор: Science Alert