Дали знаете колку луѓе живееле на Земјата досега ? Заводот за статистика објави шокантни резултати

473

Ако некогаш сте се запрашале кого има повеќе, мртви или живи, Институтот за статистика за проценка на населението одговори на сите ваши сомнежи.

Во одреден момент, веројатно ви било кажано дека во моментов на Земјата живеат повеќе луѓе отколку што има мртви. Тоа може да звучи како веродостојна идеја.

Човечката популација – поттикната од индустријализацијата и подобрувањата во земјоделството – значително пораснала во текот на изминатите два века, од 1,6 милијарди во 1900 година на нешто повеќе од 8 милијарди денес. Во еден момент, населението растело толку брзо низ вековите што живите накратко ги надминале мртвите.

Животен век

Околу 1800 година, податоците за населението станале многу подобри.

„Кога имате пописи и земјите почнуваат да собираат даноци – почнувате да развивате писмени записи“, објасни Wendy Baldwin од Бирото за попис во 2012 година. Со оглед на тоа дека првите модерни луѓе ја напуштиле Африка пред 60.000 години – тоа е голем временски период за кој треба да се направат проценки.

  • „Просечниот животен век во Франција за време на железното време (од 800 п.н.е. до околу 100 г. н.е.) се проценува на само 10 или 12 години. Под овие услови, стапката на наталитет би требало да биде околу 80 живородени на 1.000 луѓе само видот да преживее. Високата стапка на наталитет денес е околу 35 до 45 живородени на 1.000 жители, а тоа е забележано само во некои африкански земји“, објасни Заводот за статистика, кој користел проценки на населението од различни точки во историјата и праисторијата и ја применил претпоставената стапка на наталитет (која со текот на времето се намалувала за да го одрази падот на наталитетот). Методот обезбедил груба проценка на бројот на раѓања (а со тоа и на смртни случаи).

Според нивната проценка, имало околу 117 милијарди раѓања од 190.000 п.н.е., што е многу повеќе од 8 милијарди луѓе кои живеат денес.

„Претпоставката за постојан, а не многу флуктуирачки раст на населението во претходниот период може да ја потцени просечната големина на населението во тоа време“, додаваат тие, пишува Ifl Science.