Chlamydia не предизвикува симптоми, а гениталниот херпес може да се активира 20 години подоцна | Овие симптоми не смеете да ги игнорирате

1781

Една од најчестите сексуално преносливи болести, Chlamydia, заразува од 600 до 800 жени секоја година.

Гениталниот херпес е исто така една од најчестите инфекции, а еве што говорат епидемиолозите за овие полово преносливи болести.

Chlamydia, односно Chlamydia trachomatis е најчеста полово пренослива болест во светот и кај нас, за која се претпоставува дека „закачува“ 9% од сексуално активните жени на возраст од 16-40 години.

Од Chlamydia претежно се инфицираат жените.

Гениталниот херпес е сексуално пренослива болест, која е многу заразна и почеста кај жените. Најчесто се пренесува преку сексуален однос со заразено лице, но не мора да се јавува кај промискуитетни поединци. Реактивирањето може да се случи до дваесет години по инфекцијата. Гениталниот херпес сè уште е стигматизирана инфекција која не е дел од рутинското тестирање за сексуално преносливи болести како што е Chlamydia.

Користењето кондом како заштитна мерка е неопходно и корисно. Луѓето со генитален херпес имаат многу поголем ризик да пренесат други сексуално преносливи инфекции, вклучително и ХИВ.

Како се открива Chlamydia и кои се симптомите?

Chlamydia честопати нема симптоми или тие се ретки, па затоа се открива со тестирање на цервикален брис кај жените или брис од уретрата кај мажите или со тестирање на примерок од урина.

Chlamydia обично нема симптоми, но ако има тоа се:

Кај жените: чешање околу гениталиите или анусот, печење при мокрење, изменет или зголемен исцедок, непријатност во долниот дел на стомакот, вагинално крварење надвор од менструацијата.

Кај мажите: чувство на печење при мокрење, исцедок од гениталиите, печење или чешање околу гениталиите, непријатност и болка во тестисите.

Како се лекува Chlamydia?

Успешно се лекува со антибиотици, но, како и кај другите сексуално преносливи болести, важно е да се започне со лекување што е можно порано и да се лекуваат двата партнера.

Кои се симптомите на генитален херпес и како се открива?

Гениталниот херпес е предизвикан од вирусот на херпес simplex. Оваа сексуално пренослива болест се карактеризира со болни плускавци како симптом и може да се повторат бидејќи вирусот останува трајно во телото и подоцна може повторно да се активира под влијание на замор, стрес, треска и ослабен имунолошки систем.

Симптомите на болеста вклучуваат чешање, печење и црвенило и меурчиња (како со херпес) кои се појавуваат 2 до 14 дена по инфекцијата, а може да се појават општи симптоми како треска и болки во мускулите и зглобовите. Меурчињата пукаат и се формираат болни рани. Симптомите исчезнуваат по две до три недели. Дијагнозата се поставува со лекарски преглед и лабораториско испитување на брисевите од промените на слузницата.

Како се лекува гениталниот херпес?

Се лекува со антивирусни лекови кои ги ублажуваат симптомите и го скратуваат времетраењето на акутната фаза на болеста, а по потреба и лекови за ублажување на болката.