Пита со спанаќ, моцарела и лук

674

Потребно

  • 1 готова кора за пита
  • 1 кафена лажица масло
  • 1 кромид, сецкан
  • 400 г бејби спанаќ
  • 3 јајца
  • 200 г моцарела
  • 2 чешниња лук, толчени
  • 200 г кашкавал, рендан
  • 1 чаша млеко
  • 1 нотка сол
  • 2 штипки црн пипер

Подготовка

  • Се топи путерот во тава на средна температура.
  • Во него испржете го кромидот и лукот, додека не омекнат.
  • Потоа додадете го и спанаќот во тавата.
  • Измешајте добро, за да се добие и вкус од кромидот и лукот.
  • Кон спанаќот додадете урда (сирењето) и кашкавал.
  • Зачинете со зачини.
  • Одделно измешајте ги јајцата со свежото млеко. Додадете повеќе сол и бибер по вкус, ако е потребно.
  • Готовата кора за пита се шири во соодветна форма за печење.
  • Залејте ја со смесата спанаќ.
  • Конечно прелијте со филот со јајце.
  • Печете во загреана на 200 степени печка за околу половина час.
  • Непосредно пред да биде готово посипете со уште кашкавал, за да фати златна кора.