Hy-Brasil – Ирската Атлантида | Фото/Видео

1121

Hy-Brasil (Висок Бразил) е мистериозен остров кој за првпат е мапиран во 1325 година. Иако секој знае каде е, тој може да се види само еднаш на секои седум години, но никој никогаш не стапнал на него, картографите го отстраниле од картата во 19 век и заклучиле дека – тој не постои.

Приказните за овој остров во Северниот Атлантик, кој е оддалечен 320 километри од Ирска, се шират низ цела Европа со векови како митско место на изгубена цивилизација и рај. Има кружна форма и е поделена на половина од река или канал. Наречено е по келтскиот збор Breasal и значи висок крал.

Денешните теоретичари на анБраесалтички вонземјани веруваат дека овој остров е, всушност, летечки брод што слетува и повторно полетува.

Првпат беше нацртан на мапа во 1325 година од Џеновскиот картограф Анџелино Дулсерт, а исто така се наоѓа во каталонскиот атлас од 1375 година. Исто така е прикажан на венецијанската карта од 1436 година како една од најголемите групи на атлантски острови, а исто така е запишан и на картата на Ортелиус за Европа од 1595 година.

Сепак, во 1480 година, Џон Џеј пловел од Бристол со два брода „Trinity“ и „George“ и со намера да дојде на Висок Бразил, но по два месеци се вратил со незавршена работа. Сепак, еден од членовите на екипажот, Џон Кабот, кој починал во 1497 година, тврдел дека го пронашол островот.

Два века подоцна, шкотскиот капетан Џон Низбет го виде Високиот Бразил на пат кон Ирска, пришол на брегот и поминал половина ден со екипажот. Тој тврдеше дека на островот се сретнал со мудар човек кој им дал сребро и злато, живеел во камен замок околу кој трчале големи црни зајаци и блескави „сјајни“ луѓе. Наскоро, капетанот Александар Џонсон тргнал на експедиција и ги потврдил зборовите на Низбет.

Високиот Бразил последен пат беше запишан на картата во 1865 година под името Бразилски карпа. Последни кои го виделе овој остров биле Роберт О’Флерти и Т. J. Вестроп во 1872 година, кои тврделе дека се вкотвиле трипати и, во една прилика, ги повеле семејствата да им докажат дека биле таму. Меѓутоа, кога последен пат го напуштиле Високиот Бразил, овој остров исчезнал пред нивните очи.

Многумина претпоставуваат дека островот потонал поради покачувањето на нивото на морето, и бидејќи никој не го видел повеќе од сто години, тој е отстранет од сите мапи. Историчарите се убедени дека тој никогаш не постоел. Сепак, постојат далеку поинтересни теории што можат да ги замислат.

Имено, најпознатиот инцидент со НЛО на британските острови се случил во Сафок, во шумата Рендлешам во 1980 година, кога војската видела чуден авион во близина на американската база. Мајорот Џим Пенистон тврди дека го допрел леталото и телепатски добил 16 страници бинарен код. Тој го напишал бинарниот код и по неколку децении, тој беше дешифриран како координати на локацијата каде што се наоѓал Висок Бразил, но исто така и пирамидите во Гиза и Наска линиите. На крајот од пораката, повторно има координати на Високиот Бразил и бројот 8100.

Високиот Бразил не е единствениот мистичен остров, бидејќи истата судбина го снајде и Песочниот остров во Пацификот, за кој тие со години тврдеа дека е фантомско и непостоечко, а потоа магично се појави на Google Earth Map! И овој остров е заоблен во форма на Висок Бразил и исто така исчезнува и се појавува кога сака.