Четките за заби може да се опасни!

91

Затоа што во неа ќе се содржат најмалку 10 милиони бактерии.

Секој пат кога ги миеме забите сме убедени дека четките за заби целосно ни отргнува бактериите и ни штитат од болести на забите.

Тоа воопшто не е така, особено ако користиме стара четка. Миенето на забите е главно во одржувањето на хигиената на усната шуплина.

Меѓутоа, ако ги миеме забите толку често колку што препорачуваат експертите – два пати дневно, тогаш четката ни “старее” премногу брзо. Тоа никако не е добро, бидејќи изабените четкички за заби стануваат далеку помалку ефикасни во чистењето и борбата против кариес.

“Кога влакненцата на четката изстенчуваат, тие реално не можат да навлезат меѓу забите. Така ефикасност при миењето на забите опаѓа “, објаснува д-р Џонатан Абенејм, стоматолог и професор на Њујоршкиот универзитет.

Ваквата четка за заби може да биде проблем, но решението е едноставно – да ја замениме со нова, категорични се експертите.

Американската стоматолошка асоцијација препорачува да менуваме четки на максимум три до четири месеци. Ако сме биле болни пак, периодот се скратува.

Истражувањето спроведено од Универзитетот во Манчестер, е утврдено дека во четката за заби се содржат најмалку 10 милиони бактерии, вклучувајќи стафилококи и ешерихија коли.

Во исто време, во усната шуплина постојано живеат меѓу 100 и 200 видови бактерии, од кои повеќето отстранувања токму врз четката за заби.

Нешто повеќе – овие бактерии можат да се пренесат и на соседните четки за заби, што од своја страна го зголемува ризикот од разни инфекции.

Со други зборови, промената на четката за заби на секои три до четири месеци е исто толку важна колку тоа да ги миеме забите два пати дневно.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.