28 совети на старите шамани кои мора да ги запомните!

1214

Уметност да се сака – е најголемaтa уметност која постои на Земјата. Научeтe да ги сакатe сите, дури и своите непријатели!

Шаман означува човек кој се наоѓа во центарот на верскиот и културниот феномен на шаманизмот. Следбениците на шаманизмот, шаманот го сметаат за врач или чудотворец кој има способност во текот на своите патувања, во состојба на транс да стапи во контакт со “светот на духовите.”

Зборот шаман веројатно потекнува од санскритскиот срман (аскетски), а според Кембел од манџурскиот саман (оној кој го познава екстатичното искуство), односно лице чии моќи се базирани на екстатичното искуство.

Терминот шаманизам се однесува на верувањата дека со светот управуваат непознати сили и душите на умрените (слично на анимализмот), со кои може да зборува само посебно надарен човек, односно шаман, и на низа постапки со кои лечи болести, ѝ укажува на заедницата да ги поднесува жртвите и ги испраќа душите на починатите на другиот свет. Се верува дека тоа се постигнува со преминување преку оската на светот и создавање на посебни односи со духови, или со здобивање на контрола над нив.

На шаманите им се припишува способноста за управување со временските прилики, гатања, толкување на соништата, астралната проекција, патувања низ “повисоките” и “пониските” светови. Шаманските традиции постојат ширум светот уште од праисторијата.

1. Кога одите по пат и здогледате перо, кое лежи на земјата, подигнете го и однесе го дома, и ставете го во вазна, закачете го да виси, или само ставете го на полица. Тоа е моќна амајлија подарена од небото. Забележувајте такви знаци на Духовите.

2 Собирајте камења од реката. Тоа поседува голема сила и енергија.

3. Со сите сили трудете се да им помагате на другите. Ако не можете да им подарите радост, барем не им нанесувајте болка.

4. Тешкотиите … се формалности! Сериозни тешкотии – се сериозни, но формални! Постои небо, понекогаш покриено со облаци, но треба да се потрудите да се издигнете над тие облаци, ќе го видите истото небо – сино. Мир на сите!

Продолжува на страна 2