Децата до две години не смеат да носат маска за лице, постои опасност од задушување

1209

Додека многу владини службеници и медицински експерти советуваат луѓето да носат маски за лице кога излегуваат надвор за да спречат ширење на коронавирусот, педијатрите велат дека тоа може да биде штетно за бебињата.

Британскиот Центар за контрола и превенција на болести соопшти дека новороденчињата имаат мали дишни патишта, така што маската може да направи повеќе штета отколку корист, а лекарите предупредуваат дека може да предизвика задушување.

Децата под двегодишна возраст никогаш не треба да носат маски заради ризикот од случајно задушување, рекле неонатолозите. Тие објаснуваат дека децата имаат мошне мали дишни патишта и немаат доволно сила да реагираат и да го спречат задушувањето во случај маската за лице да им оневозможи нормално дишење.
Прочитајте и… Неверојатната приказна на Пауло Коелјо: Живеел во психијатриска установа и има необични ритуали за пишување!

Со мислењето на лекарите се согласува и Центарот за контрола и превенција на болести.

– Ткаенините за покривање на лицето не смеат да се ставаат на децата под двегодишна возраст, на лицата кои имаат проблеми со дишењето или е во несвест, како и на лицата кои не можат да ги тргнат маските од лицето без помош од други луѓе – пишува на официјалната веб-страница на ЦДЦ.

Лекарите советуваат дека, ако треба да излезете надвор со вашето бебе, поставете ги ќебенце лесно преку седиштето на автомобилот или носачот, но никако преку бебето.Н: Децата до две години не смеат да носат маска за лице, постои опасност од задушување.