Албанија забрани сечење шума на 10 години!

60

Поради нелегалната сеча денес под шуми е помалку од 10 проценти од вкупната територија на Албанија, додека во студијата од 1943 година се наведува дека тогаш 83% од територијата на Албанија била под шуми.

Со цел да се спасат шумите, албанските власти забранија сечење и извоз на необработено дрво на 10 години. Мораториумот, кој стапи на сила на почетокот од оваа година, треба, како што се надеваат во таа земја, да биде доволен временски период за враќање на оштетениот шумски фонд.

Мораториум на сечење и извозот

Властите, како што пишува BIRN, се одлучиле на овој потег откако шумите во Албанија сериозно страдале во последните 25 години, главно од бесправната сеча, кој, за жал, често се организира во соработка со чуварите на шумските предели. Според студијата, само во 2011 година незаконски е посечено околу 1,3 милиони кубни метри дрва – што е еквивалентно на површина од 5.000 ха и за околу 1.000 ха поголема површина од онаа на која се протега главниот град Тирана.

Од друга страна, во истражувањето спроведено од BIRN во 2009 година, корупцијата и некомпетентноста се наведени како главни причини поради кои не се преземаат дејства против нелегалното сечење. “Крајно време е да престанеме со сечење затоа што под шуми е помалку од 10% од територијата на Албанија, додека во студијата од 1943 година се наведува дека тогаш имало 83% од територијата на Албанија под шуми”, рече Sazan Гури, шеф на “Граѓанската канцеларија за заштита на животната средина”, мрежа од околу 20 организации кои активно учествуваат во промовирањето на мораториумот на сечење шуми во таа земја.

Се пошумуваат уништените површини

Мораториумот е, смета Гури, многу важен чекор во обновување на албанските шуми. Сепак, ова е само еден чекор кој не гарантира успех, бидејќи дури сега предстои процесот на пошумување кој ги вклучува и сите граѓани, а не само владините претставници. “Во многу случаи, претставниците на владата и локалните заедници не се искрени кога станува збор за бројот на засадените садници на дрвја што ги саделе”, вели Гури.

Додека трае забранета, албанската дрвна индустрија мора да се сврти кон увозот за да ги обезбеди потребните суровини.