Nyong Kong – Детето што го преживеа мршојадецот

413

Јужноафриканскиот фотограф Kevin Carter со авион дошол до суданското село Ayod 1993 година да ја фотографира војната. Но беше изненаден од една друга “епидемија”.

Пред заминувањето здогледал изнемоштено, неурането дете како лежи во песокот во иста линија со мршојадецот, два силни симболи кои ја преставуваат најдобрата метафората за она што се случувало таму и во тој момент, една од најголемите хуманитарни катастрофи на дваесетиот век.

По објавувањето на фотографијата на 26 март 1993 година во Њујорк тајмс, а подоцна и во другите списанија низ целиот свет, во 1994 година Кевин Картер ја доби Пулицеровата награда, тогаш како хонорарен фоторепортер од Јужна Африка.

Денеска од Ayod кој го преживеа мршојадецот е жив и здрав како сведок на хуманитарната катастрофа и повторно е во центарот на вниманието.

Да не се повтори!

Kevin Carter