11 највлијателни жени во историјата на Светот

1065

Секоја од нив има оставено длабока трага во историјата на човештвото, со кои што успеале да го го зацврстат темелот на предстојните генерации на жени ширум Светот…

Погледнете кои жени се пронајдоа на листата на највлијателни во историјата.

Валентина Терешкова

Валентина Владимировна Терешкова

Валентина Терешкова е првата жена која полетала во вселената на 16 јуни 1963 година. Нејзиниот брод „Восток-6“ 48 пати ја прелетал Земјата. Дома кажала дека ќе оди на натпреварување за падобранци, а тие за нејзиното достигнување дознале преку радио.

Мајка Тереза

Mother Teresa

Мајка Тереза преку 45 години им служела на сиромашните и болните. Таа е добитник на Нобелова награда за мир во 1979 за својата хуманитарна работа.

Продолжува на страна 2