Зошто сексот без желба е опасен за жените

385

Често жените од различни причини стануваат интимни без желба. Според лекарите сепак таквата кроткост не е безопасна за женското здравје.

Една од најчестите последици се повредите. Без возбуда половите органи се лишени од природното навлажнување, што доведува до физички хендикеп и го отвора патот за инфекции.

Сексот без желба загрозува и од женски болести. За време на физичката близина половите органи се целосно со крв, но во отсуство на емоција крвта бавно истекува назад, застојува, а тоа доведува до патолошки промени во матката и јајниците.

Таков секс носи закана и за хормоналните промени. Нарушено е производството на хормонот ендорфин, бидејќи нема возбуда. Сексот “во служба на човекот” не носи емоционално задоволство на жената. Ако ова се случува редовно, таа е загрозена од невроза, емоционален колапс, нервна исцрпеност. А според последните податоци сексот без желба е познат на 66% од жените.