За крварењето во мозокот е одговорен генот

703

Мажите кои имаат ApoE4 ген имаат двојно поголем ризик да доживеат крварење во мозокот, ова го откриле научниците од Универзитетот на Калифорнија во Сан Диего.

Студијата зависеше од претходните наоди на односот на овој ген со поголем ризик да станат болни од Алцхајмерова болест, од кои повеќе се подложни жените.

Во новата студија беа вклучени 1.100 испитаници од 36-91 години.

Беше забележано дека на зголемен ризик од крварење се однесува на микро крварење што предизвика мала штета на целиот мозок, и оваа ситуација придонесува за ослабување на меморијата.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.