За долготраен брак женетe се до 32-годишна возраст

1651

Научниците открија дека ако сакаме среќен брак, најдобро е да се венчаме на крајот на 20-тите и почетокот на 30-те години, пишува “Дејли мирор”.

По 32-годишна возраст ризикот од развод се зголемува со 5 проценти за секоја наредна година. До овој заклучок дошол Николас Волфингер од универзитетот во Јута. И обратно.

Ако човек се задоми во интервалот меѓу 28 и 32 години, тогаш опасноста од развод се намалува за 11 проценти. “Досега се сметаше дека колку луѓето повеќе чекаат пред да стапат во брак, толку е подобро, коментира Волфингер.

Пребарувањето е ”зрело“ решение за овој важен чекор што ќе обезбеди стабилно партнерство. Но, се покажа дека прекумерното чекање, особено по 32-годишна возраст, води до нестабилни бракови, исти како кај премногу младите парови.

Научникот има само познати претпоставки зошто бракот на постарите парови е нестабилен. Оние кои долго го одлагаат Менделсоновиот марш, според Волфингер, се луѓе со проблеми во меѓучовечките комуникација.

Тие не се женат, бидејќи доста ретко ги посакуваат за партнери. А кога ќе го сторат, нивните бракови автоматски паѓаат под зголемен ризик од развод !!

Бракот на зрела возраст, исто не ветуваат долговечност. Волфингер ја придава оваа нестабилност на избрзани одлуки, кои гледаат на него како на забава и на задоцнување. Но ваквиот третман не може да биде внесен за долго време во една врска.