Во Колорадо случајно откриен скелет на диносаурус | Видео

864
Реконструкциите на диносаурусите во музеите и во уметничките дела честопати покажуваат како се расфрлаат со јазикот од устата. Истражувачите велат дека на оваа класична слика сега е и потребен ремонт бидејќи веќе не е научно точна.

Градежни работници од Колорадо, САД, открија скелет од диносаурус трицератопс, стар 66 милиони години.

Остатоците од ова тревопасно праисториско животно се пронајдени близу градот Денвер, на земјиште каде се гради нова полициска и противпожарна станица.

По откривањето на фосилот, повикани се експерти од градскиот Музеј за наука и природа, кои утврдиле дека се работи за трицератопс.