Во џунглата на Амазон е откриена „Сикстинска капела на древни луѓе“ стара околу 12.500 години! Видео

320
Сикстинска капела на античките луѓе Фото: Франциско Фореро Бонел / Фондација Екопланет

“Емоциите ве обземаат кога сте на тоа место … Зборуваме за десетици илјади слики. Ќе бидат потребни генерации за да ги опишат сите …”, рече водечкиот автор на студијата, Хозе Иријарте.

Една од најголемите светски колекции на праисториски резби во карпа е откриена во амазонската прашума во далечната зафлената Серанија де ла Линдос, на околу 17 километри јужно од колумбискиот град Сан Хозе дел Гвавиард. Археолозите неофицијално оваа колекција ја нарекуваат „Сикстинска капела на древни луѓе“, а се забележува дека ќе бидат потребни неколку генерации научници за проучување на цртежите, бидејќи обемот на пронајдените дела е огромен.

Цртежите ги направиле некои од првите луѓе кои стигнале до овој дел на Амазон и датираат од леденото доба пред околу 12.500 години. Античките луѓе прикажувале геометриски обрасци и животни на карпите во должина од 12 километри, од кои некои, како што се џиновските мрзливци и мастодонти, изумреле. Покрај тоа, илјадници отпечатоци од раце се расфрлани на сликите по карпата.

Цртежите се претежно во црвен окер, а многу од нив се поставени толку високо на карпите што истражувачите можеле да ги видат само со помош на беспилотни летала опремени и камери со висока резолуција.

Сикстинска капела на античките луѓе
Фото: Франциско Фореро Бонел / Фондација Екопланет

Археолозите биле воодушевени од различните форми, вклучувајќи птици, гуштери, риби, желки, па дури и прикази на групи антички луѓе кои се држат за раце и танцуваат околу маскирана фигура со клун од птица.

Водечкиот автор на студијата, професор по археологија од Универзитетот во Екетер, Хозе Иријарте, претстави уште едно неочекувано откритие во својата работа. Според него, на еден од деловите на карпата има дрвени кули со фигури кои скокаат од нив – како денешниот банџи. Според истражувачите, ова можело да биде еден вид забава на античките луѓе.

“Емоциите ве обземаат кога сте на тоа место … Зборуваме за десетици илјади слики. Ќе бидат потребни генерации да ги опишат сите … Од секоја нова точка што ќе ја погледнете, се отвора нова претстава. Видовме животни кои се изумрени. Цртежите се толку природни и толку добро направени што не се сомневаме, на пример, дека гледаме коњ. Коњот од ледено доба кој имал огромна муцка. Цртежот е толку детален што можеме да видиме дури и коњаска коса. Неверојатно“, вели Хозе Иријарте.

Сикстинска капела на античките луѓе
Фото: Франциско Фореро Бонел / Фондација Екопланет

Многу цртежи покажуваат халуциногени растенија и дрвја, рече Иријарте, сугерирајќи дека античките луѓе можеби земале моќни материи за време на шаманските ритуали.

Многу пејзажи прикажани на цртежите се различни од денешниот поглед на дождовната шума во Амазон. Истражувачите веруваат дека пред 12.000 години, овој регион на денешна Колумбија повеќе личел на савана.

„Сикстинската капела на древните луѓе“ е откриена во 2019 година, но научниците не сакале да го презентираат своето откритие некое време – сè додека не дознаат повеќе за тоа. За него ќе се дискутира за прв пат во документарниот филм „Тајните на џунглата: Изгубените кралства на Амазон“, кој ќе биде објавен во декември 2020 година. Една од авторите на филмот, археологот Ела Ал-Шамаки, рече дека местото каде што се пронајдени цртежите се уште не добило официјално име.

National Geographic

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.