Дали по алкохолот и цигарите, уште некои намирници ќе ја добијат ознаката „зависност“? Научниците мислат дека треба

711

Етикетирањето на некои намирници богати со јаглени хидрати и масти како „зависни“ може потенцијално да го подобри здравјето преку промени во социјалните и клиничките политики, велат научниците.

Означувањето на некои намирници како потенцијално „зависни“ би можело да им помогне на луѓето да ја променат нивната исхрана, велат научниците, бидејќи проценките покажуваат дека секој седми возрасен и едно од осум деца би можеле да бидат „зависни“ од индустриски високо обработена храна (UPF).

Истражувачите изјавиле дека начинот на кој некои луѓе консумираат храна богата со масти и јаглени хидрати може да ги „исполнат критериумите за дијагноза на нарушување кое предизвикува зависност“.

Однесувањата што го исполнуваат овој критериум вклучуваат, меѓу другото, интензивна желба, симптоми на одвикување, помала контрола врз внесот и континуирана употреба и покрај последиците како што се дебелината, нарушувањето на прекумерната исхрана, полошо физичко и ментално здравје и понизок квалитет на живот, според истражувачите.

Тим меѓународни истражувачи укажува на мета-анализа на 281 студии од 36 различни земји.

Тоа покажува дека „зависноста од ултра-обработена храна“ се јавува кај 14 проценти од возрасните и 12 проценти од децата.

Етикетирањето на некои намирници богати со јаглени хидрати и масти како „зависни“ може потенцијално да го подобри здравјето преку промени во социјалните и клиничките политики, велат научниците.

Постои конвергирана и конзистентна поддршка за валидноста и клиничката релевантност на зависноста од храна, рече Ешли Геархард, автор на трудот и професор по психологија на Универзитетот во Мичиген во САД.

  • Со признавањето дека одредени видови преработена храна имаат зависнички својства, би можеле да помогнеме во подобрувањето на глобалното здравје, додаде таа.

Исто така, ќе поттикне повеќе истражувања во овие области, забележуваат авторите.

Со оглед на тоа колку е распространета оваа храна – тие сочинуваат 58 проценти од калориите што се консумираат во Соединетите Држави – има толку многу што не знаеме, рече коавторот Александра Дифеличеантонио, доцент на Институтот за биомедицински истражувања Фралин во САД.

Авторите на трудот, објавен во The BMJ, дадоа пример на порција лосос и чоколадна лента – лососот има сооднос јаглени хидрати-масти од приближно 0 спрема 1. За разлика од тоа, чоколадната лента има јаглехидрати до – сооднос на масти од 1 спрема 1, што се чини дека го зголемува потенцијалот за зависност на храната.

Многу ултра-обработена храна има повисоки нивоа од двете. Оваа комбинација има поинаков ефект врз мозокот, додаде проф. Дифеличеантонио.

Истражувачите од САД, Бразил и Шпанија истакнуваат дека „рафинираните јаглени хидрати или масти предизвикуваат слични нивоа на екстрацелуларен допамин во стриатумот на мозокот како оние што се гледаат со супстанции кои создаваат зависност како што се никотин и алкохол“.

Врз основа на овие бихејвиорални и биолошки паралели, храната која содржи високо ниво на рафинирани јаглехидрати или додадени масти се силни кандидати за зависност, додаваат тие.

  • Адитивите за храна, исто така, можат да придонесат за „зависност од UPFs“, велат тие.

Иако адитивите, кои се додаваат во храната за вкус и за да го „зголемат чувството во устата“, веројатно нема сами да предизвикаат зависност, тие би можеле „да станат моќни засилувачи на ефектите од калориите во цревата“, напишале тие.

Сепак, научниците нагласуваат дека не секоја храна има потенцијал да создаде зависност.

Иако е потребно повнимателно истражување за да се одреди точниот механизам со кој овие храни предизвикуваат реакции на зависност, UPF со висока содржина на рафинирани јаглехидрати и масти јасно се гледаат во моделите на зависност и водат до негативни здравствени исходи, заклучуваат истражувачите.

  • Ултра-обработената храна со висока содржина на рафинирани јаглехидрати и додадени масти се привлечни и се консумираат компулсивно и може да предизвикаат зависност, додаваат тие.