Видео игрите и децата | Видео игрите придонесуваат dyslexic-ните деца да читаат подобро

504

Дали верувате дека видео-игритe се лоши за развој на децата? Ако одговорот е да, можеби ќе треба повторно да се размислува за тоа.

Тим на истражувачи од Универзитетот во Падова, објави студија на под наслов “Видео игрите придонесуваат dyslexic-ните деца да читаат подобро”, во која тие даваат докази како можат да ја подобрат вештината за читање и разбирање кај децата со дислексија.

Во своите експерименти, истражувачите ги поделиле децата на возраст од 7-13 години во две групи: првата група одигра девет 80-минута серија на видео играта “Rayman Raving Rabbids”, додека другата група доби релативно тивка игра. Потоа, на субјектите им беше тестирана способноста за читање. Се покажа дека децата кои ја игра играта со многу акции, можеа да читаат  побрзо и попрецизно и забележаа подобри резултати на тестовите со кои го мереа фокусот на вниманието.

Студијата е објавена во списанието Current Biology, а во неа е опишано како децата кои играа видео игра 12 часа покажаа поголемо подобрување во читање отколку што тоа би го достигнале ова ниво за време на проселно читање во текот на годината. Авторите претпоставуваат дека видео игрите брзо ги фокусираат на визуелно запазување на играчите и ги учат како да издвојат важни информации од животната средина – две вештини кои се од суштинско значење за читање.

На овој начин, овие истражувачи покажаа дека е погрешна конвенционалната мудрост во која се вели дека видео играта е “лоша за младите мозоци.” Тоа веројатно ќе биде добар аргумент за поборниците на видео-игри како што е медиумскиот теоретичар Стивен Џонсон и дизајнерот на игрите Јане McGonigal.

Џонсон во контроверзната книга “Сè што лошо е добро за вас” (Everything Bad Is Good For You) тврди дека видео игрите го подобруваат коефициентот на интелигенција кај играчите, додека McGonial во својата книга “Реалноста е скршена” (Reality Is Broken), пишува дека игрите ги учат луѓето на доверба и алтруизам.

Авторите на студијата во своето кратко образложение наведуваат дека видео игрите имаат потенцијал да обезбедат “нова, брза, забавна санација на дислексијата.” Сепак, пишува БиБиСи, главенот автор на студијата сепак  малку јаомекна својата радост.

“Овие резултати се многу важни за да се разбере мозочниот механизам во основа на дислексијата, но тоа не не става во позиција да препорачуваме играње видео-игри без никаква контрола или надзор.”

Н О В О !!!

Бидете и вие дел од фамилијата на my World

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете БЕСПЛАТНО ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk