Црвенокосите поретко заболуваат од рак на простатата

172

Мажите со жолтоцрвеникава коса страдаат два пати поретко од рак на простата, утврдиле експерти од Националниот институт за онкологија во САД.

Испитана била обратната врска помеѓу сончевото зрачење и рак на простата. Направениот заклучок покажува дека колку поголемо е влијанието на ултравиолетовите зраци, толку помал е процентот на заболувања и смртноста поради рак на простата.

Сè е кодирано во генот на жолтоцрвенокосите мажи. Молекуларниот механизам на феноменот засега не е многу јасен, но според научниците во неговата основа е зголеменото ниво на витамин D, што се синтетизира во организмот како одговор на влијанието на сончевата светлина.

Имено, големото количество на витамин D го намалуваат ризикот од развој на рак на простата кај мажите со жолтоцрвеникава коса. Авторите на студијата признаваат дека нивоата на витамин D во организмот ја дефинираат и пигментацијата на косата и очите.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.