Цигара после оброк? Еве што правите со својот организам

142

Пушењето цигари е штетно, но и покрај тоа во светот постојат многу луѓе кои се страствени пушачи и според кои, нема ништо подобро од цигара после добар оброк.

Некои мислат дека на тој начин си помагаат побрзо да им „спадне“ храната, но не се ни свесни колкава штета си нанесуваат.

Цигарата не само што нема да ви помогне побзо да ја „сварите“ храната, туку најпрво ќе ви ги изиритира цревата, а со тоа и целиот организам.

Никотинот е поврзан со кислородот во крвта, а по оброк, кога целиот организам е посветен на процесирање на храната, никотинот уште полесно ќе се апсорбира во вашето тело.

Затоа, размислете пред да запалите цигара веднаш после оброкот. Најдобро би било кога воопшто не би пушеле.