Совети со кои на децата ќе им обезбедите финансиски успех

500

Внатре во семејството на децата треба да им се нагласува важноста на давањето во добротворни цели.

Но постои граница. Еве совет за тоа како и кога да се постави.

Пофално е за родителите кои на своите деца им посочија дека е важно да ги искористат парите за создавање на подобар свет.

Сепак, децата може да станат премногу дарежливи, а со време веројатно ќе почувствуваат и притисок на општеството да купат нешто по најновата мода или некои технички играчки. Овој притисок ќе се зголемува кога ќе влезат во тинејџерскиот период. (Американската психолошка асоцијација проценува дека огласувачите трошат повеќе од 12 милијарди долари годишно за реклами насочени кон младите луѓе).

Сепак, толку многу млади луѓе запаѓаат во долгови, делумно и затоа што не ги научивме да управуваат со своите финансии додека тие биле деца.

1. Разговарајте со своите деца за тоа што ќе им биде потребно, откако еднаш ќе мора самите да управуваат со своите пари – со пари за студирање, за автомобили или помали предмети, како што се ЦД-а или облека. Започнете со помали цели на штедење само со неколку денари месечно, и зголемувајте ги како се зголемуваат нивните приходи. Дел од тие пари да одат во фондот за студирање, а дел на фондот кој ќе биде за трошење за поефтини потреби.

2. Разговарајте со нив за тоа што значи свесно да се дава, која е разликата од онаа да дадат сѐ (или ништо). Разговорот водете го во согласност со своите етички, морални и духовни верувања. Спомнете им дека некои луѓе се обврзуваат да дадат 10 проценти од нивниот приход за добротворни цели, додека други донираат однапред одреден износ на месечна основа или кога неочекувано ќе остварат заработувачка. Свесното давање има помалку врска со износот на пари, колку со настојувањето на најдобар можен начин да им помогнат на другите, истовремено почитувајќи ги своите сопствени потреби.

Сторете и Вие нешто убаво за вас – Cashback

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете БЕСПЛАТНО ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk