СОВЕТИ КОИ ЗЛАТО ВРЕДАТ | Родители, во овие ситуации на вашите деца мора да им кажете “НЕ”

251

Поставувањето граници е важно за развојот на вашето дете и мора да бидете упорни во тоа.

Родителите честопати им кажуваат “не” на своите деца. Често се работи за рефлекс, инстинкт. Сепак, за децата, зборот “не” често нема трајно влијание, пишува The Independent. Според психологот Лаура Маркам, авторот на книгата “Peaceful Parent, Happy Kids” (“Мирољубив родител, среќни деца”) и основачите на страницата Aha! Parenting, кога ќе им кажете “не” на децата, ги терате да размислуваат во дадената рамка.

“Децата потоа ги нема”, вели Маркам. “Тие сметаат дека нивната иницијатива е задушена”.

“Како родител, се обидувам на својот син да му кажам “да”колку што е можно повеќе. Дури и ако треба да кажам “не”се обидувам некако да го охрабрам. Но, да се каже “не”, исто така, е многу важно, објаснува Маркам, додавајќи дека е неопходно на децата да им се постават граници тие да се развиваат емотивно, физички и ментално. “Ако никогаш не им кажете на децата “не”, тоа ќе ги уназади кога станува збор за справување со реалниот свет”.

Маркам, сепак, истакна девет ситуации во кои родителите мора да им кажат на своите деца “не”.

1. Кога сте на паркинг или вообичаено во сообраќај

Децата се премногу ниски за да ги видат од автомобилот. “Тие лесно можат да бидат повредени”, вели Маркам. “Тука нема место за шега”.

Треба да им кажете на децата да ве држат за рака кога се на паркингот и во сообраќајот и дека околу тоа нема да има расправа. Кога им давате упатства, треба да бидете транспарентни, но исто така, и сочувствителни. “Не смееш да трчаш по паркингот. Треба да бидеш постојано до мене. Може да загинеш. Така мора да пристапите кон ситуацијата”, вели Маркам.

Продолжува на страна 2