Вишокот гликоза, добиен од диета богата со рафинирани јаглехидрати како што е шеќерот, ја инхибира правилната функција на имунитетот, оставајќи го телото слабо од инфекции како што е КОВИД-19.
Одамна е познато дека луѓето со дијабетес се подложни на инфекции. Повеќе студии на различни видови во последниве децении ги откриваат механизмите со кои вишокот гликоза во организмот или хипергликемијата го менува имунитетот, ослабувајќи го организмот од патогени микроорганизми.
Главниот механизам на оваа подложност е поврзан со промена на вродениот и адаптивен имунолошки систем. Хипергликемијата, според оваа палета докази, може да објасни како хоспитализирани пациенти со дијабетес во критична состојба лесно развиваат болнички инфекции.
Во овие месеци од пандемијата КОВИД-19, резултатите од овие студии стануваат уште поважни затоа што хипергликемијата не е ексклузивен проблем за луѓето со дијагностициран дијабетес. Хипергликемија може да биде присутна кај луѓе со пред-дијабетес или со рана инсулинска резистенција; и без никаква дијагноза.
Покрај тоа, можно е промената на имунолошкиот систем како резултат на вишок гликоза во крвта да влијае без потреба од презентирање на нивоа на дијабетес, што остава голем процент од популацијата подложна на инфекција од новиот коронавирус.
Хипергликемијата ја инхибира работата на имунолошкиот систем
Иако студијата не е толку неодамнешна, во 2016 година истражувачи од Одделот за внатрешна медицина на Tech Texas University се посветиле на собирање на целата научна литература поврзана со хипергликемијата и нејзините ефекти врз имунитетот, спроведена од 1070 до 2014 година; и кај здрави и дијабетични пациенти, како и ин витро лабораториски студии и кај животински модели.
Резултатите беа објавени во американскиот журнал за медицински науки и, меѓу другото, заклучија дека главниот начин на промена на имунолошкиот систем со вишок гликоза во организмот е дека оваа состојба активира протеина киназа Ц, ензим чија функција ја инхибира миграцијата на неутрофилите, фагоцитозата и, следствено, го ограничува уништувањето на инфективните агенси.
Неутрофилите се крвни клетки кои се суштински дел од имунолошкиот систем кои се одговорни за ослободување од странски агенси во случаи на инфекција; тие внесуваат патогени (фагоцитоза) и лачат ензими кои ги уништуваат. Значи, со покачена гликоза, телото се бори да се ослободи од инфекции.
Гликоза и вирусни заболувања како КОВИД-19
Зошто оваа студија од пред 4 години е толку релевантна денес? Покрај горенаведеното, хипергликемијата воопшто ја инхибира функцијата на неутрофилите и апоптозата. Овој термин се однесува на програмирана клеточна смрт што помага да се исчисти телото од заразени клетки или кои повеќе не ја извршуваат својата работа како што треба.
Излегува дека дел од штетата што ја комплицира инфекцијата со новиот коронавирус се состои од размножување на клеточни остатоци, е производ на битката помеѓу имунолошкиот систем и вирусот во белите дробови. Поради имунолошкиот и воспалителниот одговор, многу клетки умираат, промовирајќи пневмонија; и со намалени функции на апоптоза и фагоцитоза, се акумулира штета.
Додадете на ова дека високите концентрации на гликоза во крвта го минимизираат проширувањето на капиларите и ја зголемуваат нивната пропустливост за време на инфламаторниот одговор, додавајќи течности во алвеолите, што ја зголемува тешкотијата при дишење.
Со што ситуацијата станува уште попроблематична, хипергликемијата исто така го стимулира производството и ослободувањето на цитокини, додавајќи воспаление на болеста.
Каде е гликозата?
Гликозата е производ на метаболизмот на јаглени хидрати. Јаглехидратите со најголема содржина на гликоза во исхраната на повеќето луѓе се рафинирани, не само шеќер.
Значи, јадењата богати со брашно, тестенини, леб, засладени пијалоци и слатки, дури и кога не сме дијагностицирани со дијабетес, промовираат хипергликемија во организмот. Со последиците што ги сумира оваа студија во однос на нашата способност да се справиме со инфекции.
Од САРС-КоВ2 не може да се спаси голем процент од светската популација, но, можеме да се спасиме од сериозноста на нејзините ефекти врз нашето здравје. И, ова директно зависи од правилната функција на нашиот имунолошки систем.
Значи, ако не сте сакале, сега е време да ги отфрлите рафинираните јаглехидрати и да донесете поздрава диета.