Рецепти за велигденска трпеза | Пилешка салата со брусница

337

Велигден е еден од најголемите христијански празници, кога целото семејство се собира и ужива во моментите поминати заедно.

Затоа, овој празник нека ви биде причина да подготвите посебни јадење и да ги одушевите вашите блиски.

Пилешка салата со брусница

Состојки

  • 500 гр пилешко бело месо
  • 50 гр сува брусница
  • 50 гр авокадо
  • 100 гр бадеми/ореви
  • 1 младо кромидче/може и стар кромид
  • 200 мл мајонез
  • 4 лажици крем јогурт
  • 1 лажичка сенф
  • сол
  • бибер
  • цеден сок од половина лимон

Начин на подготовка

Сварете го белото место, оставете да се олади и потоа исечкајте го на ситни парчиња. Ставете го во чинија и додадете ги брусниците. Младото кромидче исечкајте го на ситни парчиња, а оревите стиснете ги силно со нож. авокадото исечете го на мачи коцки. Потоа сè додадете во чинијата со месото и убаво промешајте.

Мајонезот измешајте го со крем јогуртот, сенфот, солта, биберот и лимоновиот сок. Добиената смеса прелијте ја преку месото и другите состојки. Убаво промешајте и ставете да се олади во ладилникот.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

Рецепти за велигденска трпеза | Пита со јаболка