Комуникација | Body language

428

Говорот на телото игра клучна улога во вашата кариера – од првото интервју за работа па сè до тековниот процес во градењето на професионалните врски. Но, не значи дека сé што сте слушнале околу говорот на телото е точно.

Ви ги претставуваме следните 4 митови

#Мит број 1. Луѓето коишто лажат избегнуваат контакт со очи

Најголемиот мит е дека луѓето коишто лажат избегнуваат контакт со очи. Истражувањата покажуваат дека ваквиот тип на карактери може да ги компензираат „доказите” дека не лажат со тоа што прават контакт со очи премногу долго. Од друга страна, постојат луѓе кои се срамежливи, интровертни или доаѓаат од култури каде што продолжениот контакт со очите се смета за груб или загрозен

#Мит број 2. Позата „супермен” предизвикува промена на хемијата во крвта

Концептот дека две минути од „моќното позиционирање” (на пример, стоечките нозе покрај рацете на колковите) го зголемува тестостеронот (моќен хормон) и намалува кортизолот (хормон поврзан со стрес), е доста популарен во редовите на социјалната психологија. Меѓутоа, американските истражувачки центри и универзитети предизвикаа сомнеж за ова тврдење. Сепак, сè уште може да се потпрете на тоа дека добрата положба (стоење или седење високи со висока височина на главата, двете нозе цврсто на подот и рамената назад) прави да изгледате и да се чувствувате посигурни.

#Мит број 3. Прекрстените раце значат отпор

Прекрстените раце често укажуваат на отпор, но тоа може да значи и многу други работи – во зависност од поединецот и ситуацијата. Ако некое лице седи во стол што нема потпирачи за раце, тоа ја зголемува веројатноста дека ќе ги вкрсти истите. Ако некој е длабоко во мисла и шета напред и назад, прекрстувањето на рацете е чест начин да се зголеми концентрацијата. Едноставно, во некои ситуации прекрстените раце претставуваат нормална, најудобна позиција на рака.

# Мит број 4. Гестикулацијата со вашите раце додека зборувате е непрофесионална

Доколку ги држите рацете покрај своето тело додека зборувате, тогаш ја ограничувате вашата способност на вешт комуникатор. Не само што гестовите им помагаат на слушателите да го следат и интерпретираат тоа што го кажувате, сликата којашто му ја праќаме на мозокот покажа дека гестот е интегрално поврзан со говорот.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.