Еве зошто печурките треба почесто да се јадат

899

Богати се со витамин Д и селен, одлични за оние кои се одлучуваат да следат диета, може да се комбинираат со месо.

Печурките заслужуваат почесто да се ставаат во кошничката и да се додаваат во разни оброци отколку што е случај сега. Многу луѓе ги паметат како пригоден додаток на пицата, но приказната за печурките е многу повеќе од тоа.

Еве неколку причини зошто треба почесто да јадете печурки

Тие содржат витамин Д

Витаминот од сонцето, како што се нарекува и витаминот Д, го има и во некои намирници, а печурките се еден од подобрите извори. Како што веројатно знаете, печурките се одгледуваат во темни простории, а производителите ставаат и УВ ламби во тие простории. Кога печурките се изложени на УВ светлина за време на растот, тие произведуваат витамин Д. Многу одгледувачи на бели и кафени печурки го знаат овој факт, кои се најпродаваните сорти.

Имаат убав вкус

Во зависност од тоа која печурка сте ја купиле, ќе имате различни пријатни вкусови. Лисичарките најмногу имаат вкус на месо. Шампињоните (бели и кафеави) имаат поблаг вкус од нив, кој се засилува со динстањето, но нивната структура потоа е блиску до месото. Вкусот на печурките потсетува на умами. Добро се комбинираат во јадења со месо и јајца, а печурките на скара често може да се испечат цели, што секако ја олеснува подготовката.

Идеален во деновите на постот

Кога постиш, тогаш можеш да се нагостиш. Моја омилена комбинација во посните денови е пита со печурки. Дава силнa ситост со многу интензивен вкус и убава текстура. Печурките се една од основните намирници во посните готвачи, а има навистина огромен број на рецепти. Од супи, чорби, до сложени јадења и сосови, печурките може да се најдат во посни оброци во текот на целата година.

Богата со селен

Елементот селен ретко се наоѓа во храната, а доста го има во печурките. Селенот има антиоксидантна улога и е многу важен за заштита на клетките од оксидативен стрес. Инаку, селенот ќе го најдете во сите суплементи кои служат за зајакнување на имунитетот. Зошто да не го внесете природно?

Добро одат со мелено месо

Ако ги додадете во меленото месо, ќе го намалите внесот на заситени масти, но и бројот на калории за иста тежина на храната. Печурките тогаш треба да се сечкаат, а тие го заменуваат говедското, свинското, пилешкото или мисиркиното месо, според рецептите што ги имате. Односот на мешање е:

  • за плескавици, ќофтиња, месни крофни 25 проценти печурки, 75 проценти месо
  • за тако, мусака 50 отсто печурки, 50 отсто месо
  • за сосови за тестенини (шпагети, макарони) 70 отсто печурки, 30 отсто месо

Добар избор за диета

Печурките можат да помогнат при слабеење, бидејќи имаат екстремно малку калории, а одлично го задоволуваат чувството на ситост. Идеални се за различни диети за намалување. Во една неодамнешна студија, испитаниците кои за ручек ги замениле печурките со месо, ја намалиле количината на калории и масти кои ги внесувале, но исто така рекле дека се чувствуваат подеднакво сити и задоволни како и оние кои јаделе месо.

Тие не бараат многу услови за одгледување

Печурките се одгледуваат во саксии или вреќи во затворен простор и не бараат директна сончева светлина, земјоделско земјиште или многу вода. Тие не се сезонски производ и можат да се одгледуваат подеднакво во сите годишни времиња и да се најдат во продавницата или пазарот до вас.