Рецепти за велигденска трпеза | Пита со јаболка

429

Пита со јаболка.

Состојки

  • 2 јајца
  • 100 гр свинска маст
  • 10 гр прашок за пециво
  • 100 мл млеко
  • 15 лажици шеќер
  • 18 лажици брашно
  • рендана кора од половина лимон
  • 500 гр рендано јаболко
  • 3 лажици мелени ореви
  • 1 лажица цимет во прав
  • шеќер во прав

Начин на подготовка

  • Ренданото јаболко измешајте го со пет лажици шеќер и ставете го во тава на тивок оган, додека јаболката не омекне и испушти течност. Потоа додадете ги оревите и циметот, убаво промешајте и тргнете од оган. Оставете ја смесата малку да се олади.
  • Подгответе плех за печење, така што ќе ставите малку масло и брашно. Во сад за мешање, со миксер мешајте ги јајцата, свинската маст и останатиот дел од шеќерот, а потоа додадете го млекото, брашното и се убаво соединете. Половина од добиената смеса ставете ја во спремениот плех за печење и ставете да се пече 10 минути во рерна загреана на 200 степени.
  • Извадете и врз запеченото тесто распоредете ја смесата со јаболката, а потоа одозгора додадете го останатиот дел од тестото. Ставете повторно во рерната да се пече околу 25-30 минути. Проверете со чепкалка дали колачот е печен. Откако убаво ќе се испече, оставете да се олади и потоа исечете на коцки. Пропрскајте со шеќерот во прав и послужете.
  • Извадете и врз запеченото тесто распоредете ја смесата со јаболката, а потоа одозгора додадете го останатиот дел од тестото. Ставете повторно во рерната да се пече околу 25-30 минути. Проверете со чепкалка дали колачот е печен. Откако убаво ќе се испече, оставете да се олади и потоа исечете на коцки. Пропрскајте со шеќерот во прав и послужете.
Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

Ролат со телешко месо, спанаќ, печена пиперка и фета сирење