Разделбите тешко паѓаат, но оваа се разликува од другите

978

Tекстот на John Pointer ќе ви натера солзи на очите, како што тоа се случило со илјадници ширум светот. 

Во емотивниот текст се раскажани последните денови од животот на неговиот миленик Benny, но од гледна точка на кучето.

John го напишал текстот за полесно да се справи со неподносливата тага која го обзела кога ја донел тешката одлука да го успие Benny, кој бил болен од рак.

“Вчерашниот ден беше чуден. Не можев да станам од креветот. Човекот со кого живеам ме подигна. Пробав да ги движам нозете под мене, но тие не сакаа да соработуваат. Тој ми рече: „Не грижи се пријателе, те држам“, а потоа ме одведе надолу по скалите и излеговме низ влезната врата. Тоа беше толку љубезно од негова страна. Ужасно ми се одеше по мала нужда и едноставно морав да одам токму таму каде што тој ме спушти. Во нормални услови не би го направил тоа, но и двајцата одлучивме да направиме исклучок од тоа правило.

Започнав да чекорам по паркингот кон местото каде сите кучиња како мене одат да какаат. Чувствував како шепите ме тргаат кон земјата. „Колку чудно“– си помислив. Потоа одеднаш, морав да се олеснам. На средината од паркингот. Во нормални услови не би го направил тоа. Тоа е спротивно на правилата.

Мојот човек го исчисти нередот. Тој е добар во тоа. Засрамено погледнав во него и тој ми рече: „Другар, сакаш да продолжиш да пешачиш?“Продолжив, но беше изненадувачки тешко. Кога стигнавме до крајот на паркингот, мене ми се вртеше во главата. Се обидов да го искачам малото ритче и за малку ќе се истркалав. Не можев да сфатам што се случува.

Продолжува на страна 2