Преку соништата можете да ги дознаете вашите животни вредности и значење

517

Не е лесно да се постигне промена на сопственото или туѓото однесување, особено ако се обидувате некое време и сфаќате дека ништо не усспева.

Понекогаш, ако се чувствувате како да правите нешто погрешно или дека животот не се движел во насоката што сте ја замислиле, само застанете и вратете се назад. Во некои случаи премногу напор може да доведе до тоа да се спротивставите сами на себе.

На конференција за организациско однесување и когнитивна наука, д-р Ричард Бојацис од Универзитетот Кејс Вестерн објасни како функционира нашиот мозок и гледа преку две спротивставени домени. Ова значи како нашиот мозок функционира на два начина – со аналитичко размислување или емпатичко разбирање. Еден начин на размислување автоматски потиснува друг.

Пример за ова е ситуацијата во која поставуваме цели во животот. Во тие моменти, нашиот аналитички дел од мозокот е активен. Од друга страна, кога се сеќаваме на нашите соништа, силни страни и вредности и постапуваме според нив, тоа е момент во кој се наоѓаме во емпатичен начин на размислување. Истражувањата сугерираат дека кога сме во аналитички начин на размислување, нашиот мозок е поотпорен на промени.

Кога сме во емпатична состојба, ние сме во порелаксиран дел од нашиот нервен систем. Поради оваа причина, во таква состојба на мозокот, ние сме поотворени за учење, размислување и експериментирање со нови однесувања.

Во невронауката, постои поим за емоционална зараза. Ова би значело дека постои состојба во која нашата сопствена мозочна состојба и емоциите несвесно влијаат на другата личност. Кога ќе се поврземе со сопственото чувство за цел, аспирации и соништа, во тој момент можеме да ги инспирираме луѓето околу нас. Тоа исто така значи дека можеме да разговараме со други луѓе и да откриеме која е нивната цел, значење и во што наоѓаат задоволство. Кога сме во емпатична состојба на умот, ние промовираме отвореност кон раст и учење.

Пред да започнете и сакате да ги проектирате своите чувства врз другите, започнете со себе. Целта е да имате сигурни и цврсти ставови, а вашите соништа можат да ви помогнат во тоа. Во соништата ќе најдете одговори на многу прашања, бидејќи тие се вистинска претстава за вашата емпатична состојба. Преку соништата, најискрено се прикажуваат вашите аспирации, желби и страдања. Поставете си ги овие прашања и ќе дојдете до интересни одговори:

  • Зошто се чувствувате добро?
  • За што сте благодарни?
  • Замислете дека имате 80 години и гледате назад кон вашиот живот. Со што би биле горди и како би можеле да го постигнете тоа задоволство сега?
  • Ако за три години го добиете токму она што сте го сонувале, што би било поразлично?
  • Во моментов што ви е важно во вашиот?
  • Што е успех за вас?
  • Ако постои личност која ја сметате за идол, кои квалитети ги цените?
  • Кои моменти од вашиот живот би ги издвоиле како значајни?

Бидете искрени со себе и слушајте ги вашите одговори. Повеќето од нив ќе ги најдете во вашите соништа. Преку овие одговори, ќе започнете да откривате аспирации и вредности кои се важни за вас и за луѓето околу вас. Со тоа, ќе започнете да ја откривате сопствената состојба на постоење и подобро да се запознавате себеси.

Настојувајте да бидете емпатични, да инспирирате, да бидете благодарни и отворени. Штом успеете сами да откриете кое е вашето значење и стремеж, тогаш може да станете автор на промени и кај другите.