Поврзаност меѓу шеќерите и ракот на дојка

367

Високиот удел на шеќерите во т.н. западна исхрана е поврзано со поголем ризик од рак на дојка, објавија научници од Универзитетот Тексас.

Причина за тоа би можело да биде во влијанието на шеќерот фруктоза на масната киселина 12-HETE i механизмот 12-LOX, што овозможува метастазирање на ракот на дојка.

Т.н. западна исхрана веќе е поврзува со поголем ризик од заболувања од повеќе типови рак.

Новите наоди се добиени во експерименти спроведени врз глувци, а резултатите се објавени во научното списание „Cancer research“.