Погледнете колку жители имаат земјите во светот, според најновите познати податоци | Видео

336

Главните податоци за населението се засноваат на пописот или предвидените броеви на статистичката агенција на одредена земја.

Информациите за населението во светот, континентот или земјата главно се засноваат на податоци на ООН, користени со одобрение на Обединетите нации.

* Ова е список на суверени држави и други територии, подредени по бројот на населението, проценки на населението за 193 земји-членки на ООН и 2 земји-набљудувачи на ООН, како и меѓународно непризнати држави; други територии се вклучени за споредба.

СВЕТ 7.431.000.000

1. Кина – 1.394.015.977

2. Индија – 1.326.093.247

3. САД – 327.403.000

4. Индонезија – 267.026.366

5. Пакистан – 233.500.636

6. Нигерија – 214.028.302

7. Бразил – 211.715.973

8. Бангладеш – 162.650.853

9. Русија – 141.722.205

10. Мексико – 128.649.565

11. Јапонија – 125.507.472

12. Филипини – 109.180.815

13. Етиопија – 108.113.150

14. Египет – 104,124,440

15. Демократска Република Конго – 101,780,263

Продолжува на страна 2