Колку мегапиксели има човечкото око?

164

Според научникот и фотографот, д-р Роџер Кларк, резолуцијата на човечкото око е 576 мегапиксели. Разликата е огромна ако ова го споредите со 12 мегапикселна камера на вашите телефони. Но, што значи тоа? Дали човечкото око е навистина аналогно на фотоапаратот?

Резолуцијата од 576 мегапиксели значи дека ако креирате екран со слика толку остра и јасна што не можете да разликувате одделни пиксели, ќе мора да спакувате 576 мегапиксели во опсегот на големината на вашето видно поле. За да стигне до оваа бројка, д-р Кларк претпоставил оптимална визуелна острина во видното поле, односно претпоставил дека твоите очи се движат по сцената пред вас. Но, во еден поглед, резолуцијата е намалена за околу 5-15 мегапиксели.

Ова е затоа што вашите очи имаат многу недостатоци кои камерата не ги прифаќа. Гледате сцени со висока резолуција само во многу мал простор во центарот на вашето видно поле, наречено фовеа. Имате мртов центар каде вашиот оптички нерв се среќава со мрежницата. Ги придвижувате очите околу сцената не само за да соберете повеќе информации, туку за да ги поправите овие несовршености во вашиот визуелен систем.

Сепак, окото не е објективот на фотоапаратот што собира слики во вашата мемориска банка. Окото е повеќе како детектив, собира податоци и траги од околината, а потоа ги испраќа до мозокот за да формираат целосна слика. Се разбира, веќе постои резолуција на екранот на која нашите очи не можат да разликуваат пиксели.