Почна климатскиот колапс ! Најтоплиот период во историјата е зад нас

230

Нашата планета претрпе сезона на вриење, сликовито објасни генералниот секретар на UN, Antonio Guterres.

Последните три месеци беа најтоплите досега забележани на Земјата, објави во средата Светската метеоролошка организација (WMO), специјализирана агенција на UN.

Агенцијата на UN, повикувајќи се на податоци од Европската служба за климатски промени, Copernicus, понатаму објави дека август е најтопол месец во историјата со голема разлика и втор најтопол месец по јули 2023 година.

Се проценува дека август бил за околу 1,5°C потопол од прединдустрискиот просек.

Највисоката глобална просечна месечна температура на површината на морето од 20,98°C е забележана и во август.

Нашата планета штотуку издржа сезона на вриење – најжешкото лето досега. Климатскиот колапс започна, изјави генералниот секретар на UN, Antonio Guterres.