Пет совети за тоа како да ја одржите вашата вагина здрава

1484

Вагината е исклучително деликатна област на женското тело за која треба да се грижите.

Понекогаш се случува да им наштети на нејзините ткива, дури и без сомнение.

Повредите можат да бидат предизвикани од секојдневни активности. Затоа треба да бидете повнимателни.

1. Прекумерна крема за отстранување на влакна

Со овие производи не треба да се постигне мазна кожа во најинтимната женска област. Тие можат да предизвикаат повреди и изгореници на кожата, со што се зголемува ризикот од инфекција. Најдобро е несаканите влакна да се отстрани со жилет или восочна маска.

2. Ароматичен сапун

Силно зачинет сапун, без сомнение, не е вистинскиот начин за одржување на хигиената на вагината, бидејќи тие често содржат супстанции кои ја предиспонираат кожата на инфекции.

Ако имате проблем со непријатен мирис во оваа област, препорачливо е да се консултирате со гинеколог, а не да експериментирате со разни производи кои можат да ви наштетат.

3. Вагинално миење со женски туш

Оваа практика не е добра идеја, бидејќи ризикувате да го промените природниот pH на вагината. Прекинувањето на рамнотежата може да доведе до инфекција.

4. Различни масла за подмачкување

Овие производи, кои се базираат на нафта, потешко се мијат, што создава поволна средина за бактерии. Тие исто така можат да му наштетат на кондомот за време на сексуалниот однос, што резултира со несакани бремености и сексуално преносливи болести.

За да се избегнат овие опасности, препорачуваме да користите силиконски мазива.

5. Пластични секс играчки

Повеќето од нив се направени од фталати за кои се знае дека имаат потенцијално канцероген ефект. Покрај тоа, овие играчки на крајот се истрошуваат со што се зголемува ризикот од инфекција.