Научниците од MIT создале паметна пилула која го следи дишењето и отчукувањата на срцето одвнатре и дијагностицира апнеја | Видео

461

Иновативната паметна пилула безжично го следи дишењето и отчукувањата на срцето во цревата, дијагностицира апнеја при спиење и може да открие предозирање со опиоиди, револуционизирајќи го следењето на домашната здравствена заштита.

Научниците од Технолошкиот институт во Масачусетс (МИТ), предводени од Џовани Траверс, конструираа револуционерен електронски уред со големина на таблета што може да се проголта, способен безжично и економично да ја процени апнеата на пациентот дома.

За разлика од традиционалните дијагностички методи за кои е потребен престој во болница, That Smart Pill користи мал акцелерометар за мерење на дишењето и отчукувањата на срцето со откривање на вибрации на дебелото црево. Ги пренесува овие информации на надворешен компјутер преку радио сигнал.

Тестирана на 10 учесници во Медицинскиот центар за проценка на спиење на Универзитетот во Западна Вирџинија, пилулата покажала висока точност во мерењето на стапката на дишење (93%) и отчукувањата на срцето (96%). Успешно откри неконтролирана апнеја при спиење кај еден учесник, покажувајќи го својот поширок дијагностички потенцијал. Истражувањето поврзано со ова е објавено во списанието Device.

Научниците предвидуваат поширока употреба на паметната пилула, предлагајќи нејзина употреба кај корисници на опиоиди за да се препознае респираторниот застој при предозирање. Траверсо и неговиот тим експериментирале на анестезирана свиња. Уредот ефикасно детектирал ненадеен пад на брзината на дишење на свињата, овозможувајќи навремената примена на лекот налоксон да ги промени ефектите на опиоидот.

Додека сегашната пилула обично се излачува во рок од еден ден, ограничувајќи ја нејзината корисност во сценаријата за предозирање, истражувачите активно истражуваат модификации за да го продолжат нејзиниот престој во цревата. Покрај тоа, тие истражуваат начини како пилулата автоматски да ослободува налоксон кога ќе открие дека корисниците на опиоиди престануваат да дишат.

Иновативниот пристап на научниците од MIT ветува дека ќе ја трансформира дијагнозата на апнеја при спиење и откривањето на предозирање, нудејќи неинвазивно и достапно решение за овие критични здравствени проблеми.