ОВОЈ СИМПТОМ Е ПРВИОТ ЗНАК НА ДЕМЕНЦИЈА | Доколку го забележите, веднаш посетете ЛЕКАР!

356

Оралната хигиена е поврзана со нашето целокупно здравје на многу различни начини.

Иако не можеме автоматски да го поврземе здравјето на забите со кардиоваскуларното здравје, лошата орална хигиена е исто така поврзана со повисоки стапки на срцеви заболувања. Покрај тоа, состојбата на устата може да укаже на предупредувања за други здравствени проблеми, од тумори до хипертензија.

Сувата уста е еден од првите симптоми на деменција. Експертите тврдат дека посебно чувство во устата може да биде еден од првите показатели за деменција.

„Деменцијата е нарушување што ја нарушува способноста на поединецот да запомни, размислува или донесува одлуки“, објаснува Џим Дан, геријатриски клинички советник и член на одборот на Senior Helpers.

„Деменцијата не е специфична болест, туку општ термин што се користи за опишување на група симптоми специфични за губење на меморијата и други когнитивни оштетувања кои се доволно сериозни за да се мешаат во способноста на поединецот да ги извршува секојдневните активности“, рече тој. Иако не постои лек за деменција, раното откривање е сè уште важно. „Со третман и рана дијагноза, можеби ќе можете да ја забавите прогресијата на деменцијата и да ја одржите менталната функција подолг временски период“, вели Healthline.

„Третманот може да вклучува лекови, когнитивен тренинг и терапија.“ Некои рани симптоми на деменција може да се појават години пред на лицето навистина да му се дијагностицира болеста.

И за разлика од губењето на меморијата и конфузијата, сувата уста е потенцијален индикатор кој не е вообичаен симптом на когнитивно опаѓање.
Зголемената заборавеност е добро познат симптом на деменција, а сувата уста е потенцијален ран симптом на деменција.

„Иако сувата уста не е еден од најчестите рани знаци на деменција, тоа може да биде еден од првите показатели“, рече Рејмонд Дасило, директор на операции за здравствените услуги C-Care.

“Водата може да биде предизвик за оние со деменција, особено ако состојбата сè уште не е дијагностицирана“, тврди Дасило, додавајќи дека недостатокот на хидратација може да предизвика и намалување на производството на плунка, што доведува до сува уста.