Гувернерот на Токио порачува да се носат ролки за да се намалат сметките за струја

72

Гувернерот на Токио побара од жителите на овој јапонски град оваа зима да носат ролки за да заштедат струја.

Yuriko Koike вели дека носењето ролки може да биде добар начин за намалување на сметките.

На работниците од градската управа веќе им било кажано да им дадат пример на другите жители на Токио и да почнат да носат ролки.

Властите во јапонската престолнина поставуваат насоки за што е можно пониска потрошувачка на енергија оваа зима поради неизвесното снабдување и растот на цените.

Градските власти на состанокот, на кој главна тема беа заштедите, дојдоа и до ролките.

На прашањето дали ролките се соодветни за работа, Koike рече дека Emmanuel Macron, претседателот на Франција, треба да биде пример за луѓето бидејќи е познат по ова парче облека.

„Тие се топли и би се намалила вкупната потрошувачка на енергија, што би довело и до намалување на емисиите на јаглерод диоксид“, додаде тој.

Не е јасно дали Macron носи ролки за да заштеди енергија или тоа е негов стил, но неговата љубов кон ова парче облека веќе е предмет на дебата.

„Што кажува ролката на Macron?“ е насловот на текстот објавен во магазинот Vanity Fair.

Сепак, Koike го најави носењето ролки како „еден од иновативните начини за надминување на зимската енергетска криза“.

„Би сакала да ја споделам загриженоста за тешката енергетска ситуација оваа зима, додека во исто време можеме да имаме забавен разговор преку модата“, додаде таа.

На почетокот на ноември, јапонската влада побара од луѓето да ги исклучат непотребните светла, да носат слоеви облека во затворени простории и да ги намалат температурите на греењето помеѓу 1 декември и 31 март.

Во Европа, која исто така се соочува со тешка зима поради зголемувањето на цените на енергијата, Франција започна национален план за штедење, повикувајќи ги жителите да ги исклучат светлата и да ги намалат термостатите за да ги избегнат ограничувањата.

Германија воведе низа правила за намалување на потрошувачката на енергија, така што јавните споменици и згради можеби нема да бидат осветлени од естетски причини, а на бизнисите може да им се забрани да ги осветлуваат продавниците ноќе.