Ова се книгите што треба да ги прочитате барем еднаш во вашиот живот!

479
  • 1984, Џорџ Орвел (1984, George Orwell)

Орвел во оваа книга ги истражува прашањата за цензурата, пропагандата и индивидуализмот, кога протагонистот се бори да го избегне своето монотоно постоење.

  • Сто години самотија (One Hundred Years of Solitude / Cien años de soledad), Габриел Гарсија Маркез (Gabriel García Márquez)

Ова е приказна за селото Макондо и неговите жители. Романот опфаќа 100 години од секоја генерација на семејството Буендија, чии грешки во минатото водат до негово уништување.

  • Мајсторот и Маргарита (The Master and Margarita / Мастер и Маргарита), Михаил Булгаков (Mikhail Bulgakov / Михаил Булгаков)

Еден од најверојатно најголемите романи некогаш напишани, кои можат да се читаат на многу начини. Слоевитоста е тајната на генијалнот Булгаков.
Најверојатно сте го прочитале, можеби и неколку пати.

  • Моби Дик (Moby-Dick; or, The Whale), Херман Мелвил (Herman Melville)

Одговорот на прашањето каде сè може да нѐ однесе бескомпромисната желба за одмазда по секоја цена.

  • Грофот Монте Кристо (The Count of Monte Cristo / Le Comte de Monte-Cristo), Александар Дима (Alexandre Dumas)

Исполнет со интриги, љубов, сцени на борба и социјална сатира, ова е една од најдобрите книги за одмазда што некогаш биле напишани.

  • Животинска фарма (Animal Farm), Џорџ Орвел (George Orwell)

Алегоријата и сатирата на советскиот комунизам, Фармата е приказна за група животни кои ја преземаат фармата откако го соборуваат својот господар – човекот.

Продолжува на страна 2