Тајната на долговечноста се крие во јадењето на сирење …

107

Честото јадење на сирење го продолжува животот. Тоа го покажува истражувањето објавено во списанието Nature Medicine.

Млечниот производ содржи специјална супстанца која припаѓа на групата на полиамините и значително го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, и има предиспозиции за побавно стареењето.

Првично научниците спровеле експеримент врз лабораториски глувци. Кај нив се утврдува дека редовниот внес на содржана на сирење – полиаминот го продолжува животот на глодарите.

Потоа беше спроведена анкета меѓу 800 жители во Италија. Излегува дека луѓето кои редовно јадат сирење, се помалку подложни на хипертензија, кардиоваскуларни болести, а ризикот од срцева слабост кај нив е со 40% помала во споредба со оние кои не вклучуваат сирење во вашата исхрана.

Истражувачите веруваат дека полиаминот помага на клетките на телото да се ослободи од токсините и да се обноват, што влијае позитивно врз здравјето и дури подмладува.