Како научниците се обидуваат да го запрат стареењето?

401

Руски научници тврдат дека во потрага по лек за староста, тие сами успеале да се спасат од оваа болест. Што покажуваат истражувањата и кога еликсир на младоста ќе биде на пазарот?

Во октомври оваа година биофизичарот Алексеј Карнаухов си пресади сопствена коскена срж за да живее до 150 години, но експериментот не му успеа да стане сензација. Доста руски научници претходно ги тестираа врз себе своите откритија.

Претходно Анатолиј Брушков си вбризгува раствор со античка бактерија, која живеела во текот на милиони години во длабоко замрзнатата земја. Академик Владимир Скулачов си капнал во очите материја против стареење, создадено во неговата лабораторија.

Научникот Скулачов уверува дека благодарение на тоа се излекувал од катаракта. “Јас сум речиси слеп, па одлучи да го направиексперимент врз себе – вели Скулачов. – Во тоа време со помош на материјата излекол катаракта на 500 стари стаорци”.

Резултатите ги поразиле офталмолозите. Сега лабораторијата на Скулачов работи по пристапни за сите лекови за сите болести предизвикани од старост.

Вечна младост како кај китовите

Академик Владимир Скулачов ја изучува работата на клеточните механизми на човечкото тело – митохондриите. Според неговата хипотеза тие во клетката избршубваат моќна функција. Со текот на времето поради оксидацијата митохондриите се истрошени.

“Ако го деблокираме овој механизам, луѓето ќе останат здрави и постари – вели Скулачов. – Тоа не е бесмртност. Идејата е да се спаси човештвото од понижувачкото состојба на немоќ до крајот на животот. Во природата има примери: многу крокодили, некои видови желки и поларен кит кои не застаруваат. Голијат стаорец, откриен во Африка, живеел 30 години, што е 10 пати повеќе од нормалниот стандарден глушец“.

Во 2004 година, заедно со своите синови – биологотја Максим и математичарот Инокентиј, тој вовел формула на нова супстанција, способно да го намали процесот на стареење. Научниците го нарекле SkQ. Супстанцата и обезбедува на мембраната природни антиоксиданси. Неговата ефикасност е тестирана врз животни. “Соработувале со австралиски ветеринар кој со помош на нашите супстанции третирал животни од различни поврзани со возраста, болести”, рече Скулачов.

Големиот син на академикот Максим застанува на чело на лабораторијата во која се развиваат лекови за луѓе врз основа на SkQ “Митотех”. Идејата ги привлекла руските олигарси. Во 2005 година, сопственикот на “Базовијот елемент” Олег Дерипаска има инвестирано во проектот 15 милиони долари. Но во 2008 година тој го запира финансирањето поради почетокот на кризата. Во моментов, проектот се одржува од страна на компанијата “Роснано” и приватни инвеститори.

Подмладување капки

Во процесот на развивање “таблета за бесмртноста” лабораторија пушта подмладувачки серум “должност” и “Визомитин” за “суви очи”. Веќе неколку години тие се продаваат во руските аптеки. Сега лекот се подложува на клинички истражувања и во САД.

За да ги заврши “Митотех” клиничките испитувања во САД, се бара инвестиција од 15 милиони долари. По можност од американска фармацевтска компанија, која може да го олесни влезот на лекот на пазарот. “Во случај на поволен исход” Визомитин “ќе излезе на пазарот во САД во 2018-2019 година”, рече Максим Скулачов за “Руски дневник”.

За пуштање на рускиот пазар се подготвува и нов лек за очи – “Визомитин форте”.

“Ја зголемивме дозата 10 пати, за да се зголеми ефикасноста. Нашата цел е да се засили ретината – рече Максим.

– Значи можеме да го зачуваме видот на човек до длабока старост”.

Оваа година лабораторијата конечно е блиску до ставање на долгоочекуваниот “еликсир на младоста”, над кој работи во текот на околу 11 години. “Во 2016 ние спроведовме клинички испитувања кои веќе се завршени на првата фаза – рече Максим Скулачов за ”Руски дневник“.

– Досега тие само докажуваа дека лекот е безбедно: тестовите се извршени на млади здрави луѓе”.

По неколку години студијата ќе биде завршено и лекот против стареење ќе биде пуштено во продажба.

Изучување на механизмите на стареење

Интерес во технологијата против стареење пројавува и државата. Во почетокот на 2015 година Московскиот институт за физика и технологија (МИФТ) формира Центар за изучување на молекуларни механизми на стареењето.

Тој беше предводен од еден добро познат биофизичар професор Валентин Горделиј кој претходно работел во Институтот за структурна биологија во францускиот Гренобл. Раководител на надзорниот одбор е професор Рејмонд Стивенс, познат по успешното искуство на комерцијализација на научни откритија и воведувањето на нови лекови на пазарот.

Од 2009 година во Центарот се вложени околу 10 милиони долари. Во моментов таму работат шест различни лаборатории.

“Една од целите ни е одредување на просторната структура на протеините одговорни за стареењето – рече шефот на катедрата по биофизика на МИФТ Владимир Криши.

– Нашите итражувања ќе овозможат да се движи кон создавање на лекови со користење на компјутерско моделирање и хемиски и биолошки методи”.

Главната работа е на Центарот за истражувања се мембрански протеини кои учествуваат во механизмите на многу болести поврзани со стареењето. Според Чупин Центарот планира да формира лабораторија за истражување на Алцхајмеровата болест.

Да престанеме да умираме и да почнеме да се размножуваат

Биофизиќарот Алексеј Карнаухов планира да живее до 150 години. Тој смета дека во постаро доба за да се продолж животот луѓето треба да си имплантираат сопствение клетки, кои се уште не се оштетени како резултат на надворешни влијанија. Според Карнаухов техниката може да спаси дури и човек кој се е подлегнал на фатална доза радијација. Обидите со глувци потврдуваат оваа теорија.

Руски научник планира да живее до 150 години со помош на новите технологии

“За време на експериментите, просечниот животен век на глувците се зголемил за 34% – рече Карнаухов за” Руски дневник“. – Кај глувците се зголеми и репродуктивниот период. Од човечка гледна точка, сеедно жената раѓа и на 60 години. Глувците се активни и надворешно изгледаат помлади: крзното им е сјајно и меки“.

Сепак, секој од методите за подмладување има свои ограничувања. Според Карнаухов трансплантација може да се прави само на сопствените клетки. Вештачките не можат да подмладуваат, а во нив може да има и геном грешки.

“Тие можат да одиграат и негативна улога и да го погубат човекот – вели Карнаухов. – Нашите сопствени клетки се во состојба сами да го најдат своето место во телото и да го обноват здравјето на возрасен човек”.

Скулачов исто вели дека спречување на стареењето не може да се случи во секоја фаза.

“Во нашите експерименти супстанцијата SkQ не помага на многу стари стаорци – вели Скулачов. – Во организмот има точка од која нема враќање”.