Отсега можете да гледате во темница како дење ! Сé што ви треба се очила

261

Замислете да ставите пар лесни наочари и да гледате во мракот јасно како ден.

Ова наскоро би можело да стане реалност благодарение на револуционерното истражување од Центарот за извонредност на ARC за трансформативни мета-оптички системи (TMOS) во Австралија.

Научниците развиле ултра тенок филм, или леќа тенка колку селотејп, која може да го претвори ноќното гледање во практична секојдневна активност. Тимот на TMOS е посветен да го направи ноќното гледање достапно и погодно за носење, оддалечувајќи се од обемните и скапи слушалки кои традиционално се поврзуваат со технологијата.

Нивниот иновативен пристап овозможува сложена обработка на светлината по поедноставна, потесна патека, овозможувајќи создавање филм за ноќно гледање кој тежи помалку од 1 g и може да се примени на стандардни рамки за очила.

Безброј апликации

Овој напредок може да ги револуционизира ноќните активности, нудејќи подобрена безбедност и удобност. Од ноќни прошетки со кучиња до подобрено ноќно возење, можните апликации се огромни и разновидни.

Пробивот е постигнат со користење на технологија за конверзија базирана на метаповршина. Нелокалната метаповршина на литиум ниобат ја зголемува енергијата на фотоните и ги движи во спектарот на видливата светлина, наместо да ги конвертира во електрони. Ова ја елиминира потребата за криогенско ладење, на кое се потпираат традиционалните системи за ноќно гледање за да го намалат шумот на сликата.

„Овие резултати ветуваат значителни можности за индустриите за надзор, автономна навигација и биолошки слики. Намалувањето на големината, масата и барањата за моќност на технологијата за ноќно гледање ја покажува важноста на метаоптиката во минијатуризацијата на идните технологии“, објаснува Dragomir Neshev, главен истражувач во TMOS.

Новата технологија доловува и видлива и невидлива (инфрацрвена) светлина во една слика. Традиционалните системи снимаат компаративни погледи од секој спектар, што често резултира со слики со послаб квалитет. Оваа иновација нуди појасен и подобар поглед во услови на слаба осветленост.

Поместување на границите

„Ова е прва демонстрација на конверзија на слики со висока резолуција од 1550 nm инфрацрвена светлина во видлива светлина од 550 nm во нелокална метаповршина“, објаснува Rocio Camacho Morales, автор на студијата и додава:

  • Ги избравме овие бранови должини бидејќи 1550 nm, инфрацрвена светлина, најчесто се користи во телекомуникациите, а 550 nm се добро видливи за човечкото око. Идните истражувања ќе имаат за цел да го прошират опсегот на чувствителност на уредот за пошироко IR слики и да се истражат напредни техники за обработка на слики“.

„Се сметало дека е невозможна конверзија од инфрацрвена во видлива светлина со висока ефикасност поради аголната загуба својствена за нелокалните метаповршини. Ги надминавме овие ограничувања и експериментално покажавме висока ефикасност на конверзија на слики“, заклучува Laura Valencia Molina, водечки автор на студијата.

Со оваа технологија, истражувачите на TMOS не само што ги поместуваат границите на она што е можно, туку и го отвораат патот за практични, секојдневни апликации на ноќното гледање, ветувајќи иднина во која навигацијата во темнината би можела да биде едноставна како носење очила.