Мислеле дека ја откриле планетата на Спок, Вулкан, а потоа забележале нешто чудно

228

Научниците кои го објавија првичното откритие, исто така, предупредија дека тоа можеби воопшто не е нова планета.

Фановите на „Ѕвездени патеки“ веќе можеа да забележат дека често се испреплетуваат научни откритија и приказни од популарната франшиза. На пример, фиктивната матична планета на г-дин Спок, Вулкан, орбитира околу вистинската ѕвезда 40 Eridani A. Сепак, научниците долго време мислеа дека планета всушност орбитира околу ѕвездата, барем така покажаа нивните инструменти.

Меѓутоа, една студија објавена во The Astronomical Journal откри дека она што научниците мислеле дека е планета е всушност илузија. Поконкретно, астрономска илузија предизвикана од пулсирањата и потресите на самата ѕвезда.

Научниците открија за прв пат во 2018 година дека околу 40 Eridani A би можело да орбитира планета. Но, поблиската анализа на тие податоци го доведе во прашање постоењето на таа планета. Бидејќи се чини дека прецизните мерења со помош на инструментот NASA-NSF, инсталиран пред неколку години на врвот Kitt Peak во Аризона, ја „избришале“ таа планета од орбитата.

Како што објаснуваат во својата работа, научниците користат две методи кога откриваат егзопланети (планети кои орбитираат околу други ѕвезди). Транзитниот метод, во кој ја набљудуваат светлината на ѕвездата и забележуваат кога таа опаѓа и врз основа на тоа можат да заклучат дали нешто поминало пред таа ѕвезда. Слично како кога поминувате пред светилка и моментално го намалувате видливиот дел од светлината.

Постои уште еден метод, методот на радијална брзина, кој е особено важен за системите со планети кои, од гледна точка на Земјата, не ги сечат лицата на нивните ѕвезди. Користејќи го овој метод, научниците ги следат суптилните поместувања на ѕвездената светлина, мерка за „нишањето“ во самата ѕвезда, додека гравитацијата на планетата што орбитира ја влече на едната, а потоа на другата страна.

За многу големи планети, сигналот за радијална брзина генерално води до недвосмислено откривање на планети. Но, проблемот е со помалите планети.

Научниците кои го објавија првичното откритие, исто така, предупредија дека тоа можеби воопшто не е нова планета. Тие истакнаа дека е можно „супер-Земјата“, која подоцна го доби прекарот Вулкан, воопшто да не е планета, туку непредвидлив ѕвезден трепет што се маскира во планета. Новата анализа покажува дека тие биле во право што останале скептични.

Анализата на податоците од инструментот NEID од Националната опсерваторија Kitt Peak покажа дека, по секоја веројатност, сигналот на планетата е всушност треперење на нешто на површината на ѕвездата што се совпаѓа со нејзината 42-дневна ротација. Научниците не можат точно да знаат што е тоа, но тие шпекулираат дека можеби станува збор за вртење на потопли и поладни слоеви под површината на ѕвездата, наречено конвекција, во комбинација со површинските карактеристики на ѕвездата како дамки и „чуми“, кои се светли, активни региони. Двата настани можат да ги променат сигналите за радијална брзина на ѕвездата.

Извор: The Astronomical Journal