Лудо ! Nokia со 3D звук покажа како ќе изгледа иднината на гласовните повици

142

Извршниот директор на Nokia, Pekka Lundmark, оствари телефонски повик користејќи нова технологија наречена „имерзивно аудио и видео“.

Lundmark вели дека оваа технологија го подобрува квалитетот на повиците со тридимензионален звук, што ја прави интеракцијата пореална, односно како луѓето што зборуваат да се во иста просторија.

Тековните повици на паметен телефон се монофонични, односно ги компресираат аудио елементите и звучат помалку „детално“, но новата технологија, тврди Nokia, ќе донесе 3D звук и повикувачот ќе слуша сè како да е во истата просторија со личноста со која разговара.

„Ја покажавме иднината на гласовните повици“, рече Lundmark.

Во далечната 1991 година, тој учествувал на првиот 2G повик.

„Тоа е најголемиот чекор напред во искуството со говорни повици во живо од воведувањето на монофоничното телефонско аудио што се користи во паметните телефони и компјутерите денес“, рече Jenni Lukander, претседателка на Nokia Technologies.

Разговорот се одржа со Stefan Lindström, финскиот амбасадор за дигитализација и нови технологии.

„Ова сега станува стандардизирано… така што давателите на мрежни услуги, производителите на чипови и производителите на мобилни телефони можат да почнат да го имплементираат во нивните производи“, рече Lukander, според Reuters.

Nokia го оствари повикот користејќи обичен паметен телефон преку јавна 5G мрежа.

Покрај повиците воопшто, оваа технологија може да се користи и во конференциски повици, каде гласовите на учесниците може да се одвојат врз основа на нивната локација во вселената, рече Jyri Huopaniemi, шеф на аудио истражување во Nokia Technologies.

Технологијата е дел од претстојниот 5G Advanced standard и Nokia сака да може да ја лиценцира, а веројатно ќе бидат потребни неколку години за да биде широко достапна.