Апликациите за состанување не прават невнимателни во љубовта

119

Мобилните апликации за изнаоѓање на партнер го прават човекот повеќе невнимателен во љубовните односи, предупредуваат експерти, цитирани од “Индипендент”.

Употребата на програми како “Tinder” и “Bumble” расте во последниве години. Се зголемува и загриженоста дека решавањето на средби онлајн создава пазарно чувство и ја намалува способноста на потрошувачите да се оддаваат на еден човек.

“Проблемот на онлајн средбите и” Tinder “е дека луѓето се помалку ангажирани во односите со друг”, изјави новинарката Сијам Гуруич во специјален пренос по прашањето на еден од радио каналите на ББЦ.

“Корисниците секогаш мислат дека има нешто подобро некаде таму. Така дури и во раните фази на врските, луѓето продолжуваат да влегуваат во “Tinder” и да бараат нов, подобар партнер“, додава Гуруич.

Во истата програма, специјалистот Зое Стримпол ги спореди апликациите за изнаоѓање на партнер со шопинг. “Кога купуваш нешто, тоа првично е невообичаено за вас, а потоа завршувате со него и го фрлате. Tinder воспитува токму таков однос “, рече Стримпол. Чарли Лестер, организатор на конкурс наречен “Британски награди за средби”, кој смета дека корисниците веќе го препознаваат тоа и пак стануваат селективни.

“Tinder им даде на луѓето голем избор и сега тие го стеснуваат изборот со подобри апликации за средби”, изјави Лестер. Гуруич е песимистички настроена кон онлајн дејтингот и смета дека романтиката треба да се опорави далеку од екранот. “Уморен сум од сајтовите за состаноци и сметам дека кај многу луѓе е така“, објасни таа.