Откриено како да се обнови зглобната ‘рскавица | Досега тоа се сметаше за невозможно

626

„Stanford Medicine News Centar“ пишува дека нивните научници пронашле начин да ја обноват зглобната ‘рскавица. Губењето на зглобната ‘рскавица е виновно за болки во зглобовите и артритисот.

Научниците смислија начин за размножување на ‘рскавицата, најпрво со нанесување на лесно оштетување на зглобот, а потоа со употреба на хемиски сигнали за контрола на растот на матичните клетки на коските со заздравувањето на повредата.

Трудот е објавен на 17 август во списанието „Nature Medicine“.

” ’Рскавицата има практично нула регенеративен потенцијал во зрелоста, па штом ќе се повреди или исчезне, она што можеме да го направиме за пациентите е многу ограничено. Исклучително е хумано да се најде начин да му се помогне на телото повторно да го израсне ова важно ткиво”, изјави Чарлс К. Чан, доцент по хирургија и доктор на науки.

Техника на микрофрактура

Оваа работа се базира на претходните истражувања во Стенфорд, што резултираше во изолација на скелетните матични клетки, само-санирачка клетка одговорна за производство на коски, ‘рскавица и специјални видови клетки кои помагаат во развој на крвните клетки во коскената срцевина. Зглобната ‘рскавица е комплексно и специјализирано ткиво кое обезбедува мазна перниче помеѓу коските на зглобовите и спречува триење.

Кога ‘рскавицата е оштетена од траума, болест или едноставно се разредува со стареење, коските почнуваат да се тријат едни со други, предизвикувајќи болка и воспаление. Оштетената ‘рскавица може да се третира со техниката на микрофрактура каде се дупчат ситни дупки во површината на зглобот. Техниката на микрофрактура го принудува телото да создаде ново ткиво во зглобот што не е како ‘рскавица. Тоа е повеќе како ткиво со лузни, но сепак е подобро од ништо.

Тие го стимулираат процесот на формирање на коски

Метју Марфи, визитинг-научник од Стенфорд, се обиде да открие како работи микрофрактурата и да разгледа што прават матичните клетки по процедурата за микрофрактурии. Долго време, луѓето претпоставуваа дека ‘рскавицата кај возрасните не се обновува по повредата, бидејќи немаше многу коскени матични клетки што може да се активираат.

Во моделот на глушец, научниците покажаа дека микрофрактурата ги активира матичните клетки на скелетот. Активираните матични клетки ја обновија фибровата ‘рскавица во зглобот. Научниците знаат дека како што се развива коската, клетките прво треба да поминат низ ‘рскавичната фаза пред да можат да се претворат во коска. Тие имаа идеја да ги стимулираат коскените матични клетки во зглобот да се движат кон формирање на коски, но да го запрат процесот во фазата на ‘рскавицата.

Тестирање на луѓе наскоро?

Новата ‘рскавица е формирана од ист тип на клетка како и природната, со споредливи механички својства. Остеоартритичните глувци ја повратија подвижноста и ја намалија болката. Човечкото ткиво било пренесено на глувци и покажало дека истото може да се насочи кон развој на коските и да се запре во фазата на формирање на ‘рскавицата.