Дали треба да ги носиме децата на гробишта и погреби? 

1353

Смртта на близок член на семејство или пријател е секогаш шокантен настан без разлика на која возраст сме. Во такви ситуации, родителите се соочуваат со прашањето дали децата треба да присуствуваат на погребот.

Оваа одлука, се разбира, влијае возраста на детето и емоционалната зрелост, како и на блискоста на детето со починатиот.

Во своето интервју за порталот Mom.com, детскиот психолог Лора Маркхам даде совет за тоа како треба да постапуваат мајките кога ќе се најдат во оваа ситуација.

Многуте мали деца или бебиња нема да го разберат самиот настан и би било попаметно да не ги носите со вас. Кога станува збор за малку постари деца кои се свесни за смртта на блиска личност, неопходно е да се разговара со нив пред погребот.

Децата почнуваат да го разбираат концептот на смртта на возраст меѓу три и шест години. Сепак, на таа возраст, тие често не сфаќаат дека смртта е конечна, па се случува да прашаат кога починатиот ќе се „врати“.

Дури и ако го видат лицето во ковчег на погребот, тие нема целосно да разберат што се случува. Детскиот психолог ве советува да не го носите вашето дете на погреб само за подобро да го разберете концептот на смртта. Може само да ги исплаши или збуни.

– „Гледањето на мртво тело на некој близок може да биде многу застрашувачко. Вие не треба да ги принудувате децата да пристапат кон отворениот ковчег“ – предупреди Маркам.

Околу седумгодишна возраст, децата ја сфаќаат постоењето на смртта. Дете на училишна возраст е доволно старо за да присуствува на погреб ако сака. Маркам ги советува родителите да му дадат на детето избор дали сака да присуствува или не.

Тинејџерите се доволно зрели за да присуствуваат на погреб, но во некои случаи може да се откажат. Тешко е за децата во пубертет да ги покажат своите емоции пред другите, така што може да бидат исплашени од мислата за плачење пред семејството.