Никој не заболел од корона што чувал мачка?

2439

Д-р Ана Глигиќ се води од слоганот – сè додека не се докаже научно, за неа не постои.

И, како што вели, таа воопшто не одговара на прашања на теми кои не се научно докажани. Таа ја кажа својата прогноза за претстојниот пик, содржината на вакцината и животните кои ја пренесуваат короната …

Нема да има втор бран на корона

Сè уште сме во првиот бран на коронавирус, она што претстои се повремено опаѓање и зголемување на случаите. Ќе има повеќе пикови, но нема да има втор бран, вели д-р Глигиќ.

– Вирусот корона ќе биде меѓу нас долго време и повремено ќе ни задава проблеми. Се стравува од есенскиот судир на грип и корона затоа што двата вируси имаат афинитет кон респираторниот тракт, така што со истовремена инфекција, истата личност со обата вируси би имала лоша прогноза.

Што се однесува до појавата на следниот, втор бран на короната, мислам дека нема да биде, како што реков претходно, бидејќи знаев дека овој прв бран ќе трае долго. Вториот бран ќе се појави кога ќе го запреме појавувањето на короната меѓу луѓето подолго време, и тој повторно се појавува во форма на групни заболувања во епидемиска форма или во пандемија – тоа ќе биде вториот бран. Тоа е затоа што вирусите кои потекнуваат од одредени диви животни и единствениот летечки цицач (лилјак) е тешко да се проучат, а уште потешко е да се искорени.

Потребни проекти кои ќе ја истражат короната во сè што нè опкружува

Д-р Глигиќ смета дека причината е различната клиничка слика кај луѓето, различните видови на вирусот, т.е. дека сè зависи од тоа кој бил оригиналниот носител какво животно. Истражувањето кое тоа го испитува траат со години, тоа е долг процес кој трае две, три, четири години. За две години, ќе знае сè повеќе и повеќе за овој вирус, наведува таа.

– Очекував дека ќе има проекти што ќе истражуваат сè што нè опкружува. Треба да ги испитаме сите овие различни видови на корона, кои се тие и што можат да предизвикаат кај луѓето. Но, тоа е долг процес кој трае со години, и се прави според проект. Водев четири меѓународни проекти со лабораторија од Атланта, американската армија и Кореја и тестиравме разни вируси. Докажавме дека глувчешката треска има четири видови и сето тоа зависи од тоа каков вид глушец пренел на луѓето. На пример, ако е од полско глувче – смртноста кај луѓето е 16 проценти, а ако е од стаорци, тогаш 1 процент. Ова се разлики во клиничката слика, бидејќи зависи од тоа од кој домаќин по природа поминала короната. Преминал од лилјак до домашни животни … дури и цела фарма со мисирки беше уништена затоа што короната ги нападна.

Мачки отпорни на корона?

Интересни статии се појавија на темата мачки кои носат коронавирус. Имено, интересно е што мачките, како што вели, може да бидат имуни на вирусот корона. Ваквите студии се многу тешки за истражување, па дури и потешки за докажување.

– Ако имавме проект, ќе ги испитавме сите оние животни со кои ќе стапиме во контакт и ќе видиме какви видови корони носат и што можат да им направат на луѓето … Тие сигурно ќе се откријат за една или две години. Постојат написи кои велат дека нема ниту еден болен човек кој чува домашна мачка во станот. Никој не се разболел кој има мачки! Значи, короната на мачката му даде имунитет дури и на овој вид на вирус на корона што сега кружи … Значи, треба да се испита, докаже.

Можна алергиска реакција на вакцината

Русите ја произведоа првата вакцина, која доби официјална регистрација во Министерството за здравство на Русија, лекот може да се регистрира во ЕУ само по обемни клинички испитувања.

– За вакцината против корона беа избрани оние кои не можеа да му наштетат на човекот. И тогаш тие им го додадоа само тоа парче корона што влијае на човечкиот имунолошки систем да произведе антитела. Сето ова е пресметано на хартија и точно можете да видите што дава вакцината. Исто така, вакцината мора да се разреди со нешто, може да биде физиолошко решение со додавање на серум од теле. Сега, едно лице може да биде алергично на таа состојка што се додава … И тој може да добие температура како реакција – но не и корона. Но, вакцината мора да се разреди со нешто – заклучува д-р Глигиќ.