Нервозата ве води во предвремена смрт | Еве кои болести создава постојаниот стрес

1493

Нашето тело е способно да се заштити од повремени стресови, но хроничниот стрес може сериозно да ги оштети органите и да ги уништи здравите навики.

Под стрес, нивото на хормонот наречен кортизол се зголемува и предизвикува проблеми на кожата, како што е егзема и псоријаза. Покрај уништувањето на имунолошкиот систем, постојаниот стрес е опасен по органите за варење, предизвикувајќи синдром на нервозни црева и појава на бактерии.

Кога клетките на дигестивниот тракт се оштетени поради стрес, постои голем ризик да станеме нетолерантни за одредени видови на храна. Покрај несоницата, акумулираниот стрес, исто така, води до развој на депресија и анксиозност.

Ако во спалната соба долго време не постои страст, можно е стресот да биде главниот виновник, и да се запомни дека напнатоста има негативно влијание врз плодноста на мажите и жените.