Научниците откриле необични тенденции кај бебињата | Ги покажуваат веќе од четвртиот месец

679

Истражувачите откриле и разлики меѓу вкусовите на најмладите и возрасните.

Вкусот за уметност се развива уште од најрана возраст, е заклучокот од истражувањето кое откри дека бебињата на возраст од четири месеци покажуваат уметнички тенденции.

Психолозите од University of Surrey покажале слики на возрасни и бебиња од познатиот холандски сликар Vincent Van Gogh.

Се испоставило дека двете групи претпочитале исти слики, а неговите зелени пченкарни стебленца од 1888 година биле најпопуларни.

Тимот од Sussex Baby Lab на British University, исто така, открил дека на новороденчињата им се допаѓаат сликите со повеќе рабови, како што се оние со лисја или гранки, како и со криви линии.

Во наодите објавени во Journal of Vision, научниците објасниле дека уметничките преференции се вкоренети во рана возраст.

Главниот автор Philip McAdams е фасцинирана што бебињата реагираат на основните елементи на сликите, како што се рабовите и боите, и дека овие својства може да дадат голем дел од одговорот зошто бебињата и возрасните сакаат одредени уметнички дела.

Нашето истражување, исто така, се чини дека идентификувало карактеристики на естетиката на возрасните кои можат да се проследат наназад до сензорните преференции од детството. Нашите наоди покажуваат дека визуелните системи и преференциите на децата се пософистицирани отколку што вообичаено се мислело.

Студијата е спроведена на 25 бебиња на возраст меѓу четири и осум месеци и 25 возрасни.

Бебињата седеле во скутот на нивните родители додека 40 слики, меѓу кои и оние на Van Gogh, им биле прикажани на таблет.

На возрасните им билее прикажани истите дела и биле прашани кое од двете им се попријатни.

Снимките покажуваат дека децата подолго гледале во пејзажите на Van Gogh, кои ги претпочитале и возрасните.

Истражувачите откриле и разлики меѓу вкусовите на најмладите и возрасните. Бебињата претпочитале слики со повеќе рабови и криви линии, што не им е омилено на возрасните.

Професорката Anna Franklin, шеф на Sussex Colour Group и основач на Sussex Baby Lab, еден од водечките автори на трудот, изјавила дека се изненадени од тоа како бебињата реагираат на уметноста.

Иако нивниот вид е многу заматен, нашето истражување покажува дека од четвртиот месец, бебињата можат да гледаат доволно добро за да гледаат некои слики подолго од другите и дека можат да го задржат вниманието на многу уметнички детали.